Tijdens de vijfde editie van de Factory of the Future Awards in Kortrijk hebben tien bedrijven gisteravond de titel van Factory of the Future ontvangen uit handen van Vlaams minister-president Geert Bourgeois: BMT Aerospace (Oostkamp), Bosch (Tienen), Colruyt Group Fine Food (Halle), Duracell (Aarschot), Janssen (Geel), Lavetan (Turnhout), Mirion Technologies (Olen), Niko Group (Sint-Niklaas), Materialise (Leuven) en RF-technologies (Oosterzele). De winnende bedrijven behouden het label gedurende drie jaar.


Sinds 2015 reiken Agoria en Sirris jaarlijks de Factory of the Future Awards uit. Een van de sleuteldoelstellingen is om de technologische industrie maximaal te laten bijdragen aan een welvarende en duurzame samenleving. Samen met verschillende partners ondersteunen ze de maakbedrijven om dit te kunnen verwezenlijken.

Lees hier meer over de nieuwe Fabrieken van de toekomst  of bekijk de filmpjes.

Fabrieken van de Toekomst investeren in digitalisering, in slimme processen en producten en in een productie van wereldniveau. Bovendien gaan ze doordacht om met energie en materialen en hebben ze aandacht voor betrokkenheid, creativiteit en autonomie van hun medewerkers.

Naast de tien winnaars, hebben vijf laureaten die in 2016 de titel van Factory of the Future kregen, hun status kunnen verzekeren voor de volgende 3 jaar: Van Hoecke, Ontex, ED&A , Te Connectivity en Biobakkerij De Trog.

Made Different

Om uit te groeien tot een Fabriek van de Toekomst moeten de bedrijven zeven transformaties doorlopen.

  • World Class Manufacturing Technologies: het inzetten van de meest eigentijdse productietoestellen
  • End-to-end Engineering: productontwikkeling in functie van de volledige waardeketen, met behulp van virtuele modellen en simulaties
  • Digital Factory: digitaliseren van de operationele processen, onderling verbonden via het internet
  • Human Centered Production: betrokkenheid van de medewerkers bij de toekomstgerichte bedrijfsontwikkeling
  • Production Network: de organisatie is ingebed in een samenhangend netwerk
  • Eco Production: duurzame productiesystemen met oog voor elke fase van de levenscyclus van een product; de materialenkringloop wordt gesloten en het energiegebruik drastisch verminderd
  • Smart Production Systems: vlot kunnen inspelen op veranderende marktvragen

Met het actieprogramma Made Different wordt de maakindustrie klaargestoomd voor industrie 4.0. Om succesvol te blijven – ondanks of dankzij razendsnelle technologische, economische en maatschappelijke evoluties – moeten onze bedrijven zich telkens opnieuw heruitvinden en ook doordacht omgaan met energie en materialen, naast een mensgerichte aanpak," zegt Herman Derache, Managing director Sirris en Hoofd Innovatie bij Agoria.

Meer dan 600 Vlaamse maakbedrijven in de technologische sector zijn ondertussen begonnen met de transformatie met begeleiding van de partners van het actieprogramma.

Meer banen en investeringen

België telt ondertussen 30 Factories of the Future. Deze bedrijven investeerden meer dan 850 miljoen euro in infrastructuurvernieuwing, digitalisering en automatisering. Daarnaast steeg hun tewerkstelling met 15 procent, het bewijs dat robotisering en automatisering niet ten koste van de werkgelegenheid gaan.

Internationaal succes

Net als de Factories of the Future, richten Agoria en Sirris zich op de internationale buitenwereld. Ze promoten hun visie over de Made Different methodologie in Europa, en dat is niet onopgemerkt gebleven. In Duitsland groeit steeds sterker de aandacht voor 'de mens' in industrie 4.0, Nederland neemt sinds vorig jaar het concept van 'Factories of the Future' over. Ook 15 andere Europese landen, met ondersteuning van de Europese commissie, bereiden zich voor om een gelijkaardig actieprogramma te integreren in hun aanpak.

Vlaamse overheid

Peter Demuynck, algemeen directeur van technologiefederatie Agoria Vlaanderen, doet een oproep aan de Vlaamse regering om Vlaanderen verder naar de de top in Europa te brengen wat betreft industrie 4.0 en industrie-gedreven innovatie te benadrukken. Agoria Vlaanderen stelt daarom voor om een impulsprogramma 'advanced manufacturing' te introduceren, waarbij naast O&O ook aandacht gaat naar sensibilisatie en concrete toepassing bij zoveel mogelijk Vlaamse bedrijven, zoals het impulsprogramma rond artificiële intelligent en cyber security. Het programma zou ook de trigger kunnen zijn voor industrie, overheid en kennis- en onderzoeksinstellingen om samen een roadmap industrie 4.0 uit te tekenen voor Vlaanderen.

Benieuwd hoe een Factory of the Future er vanbinnen uitziet?

De Factory of the Future-roadshow is uw kans om ter plaatse de aanpak van de winnaars te bekijken, met hen in dialoog te gaan en uw eigen uitdagingen aan hun ervaring te toetsen. Bekijk vlug het programma en schrijf in.