De Vlaamse Regering heeft op vrijdag 28 oktober†de visienota Ďinnovatieve overheidsopdrachtenígoedgekeurd.

In totaal is een bedrag van 5 miljoen euro voorzien om de aankoop en ontwikkeling van innovatieve oplossingen te stimuleren. Het programma Innovatieve Overheidsopdrachten wordt getrokken door Veerle Lories, projectleider transversaal innovatiebeleid. Het doel is overheidsopdrachten meer strategisch in te zetten voor innovatie.

Visienota 'Programma innovatieve overheidsopdrachten'

In de visienota wordt beschreven wat innovatieve overheidsopdrachten zijn, wat het belang en het potentiŽle voordeel ervan is en hoe dit instrument meer strategisch en structureel zal worden ingezet door de Vlaamse overheid. Het 'Programma innovatieve overheidsopdrachten' wil bijdragen tot:

  • de realisatie van innovaties voor specifieke uitdagingen in domeinen van maatschappelijk belang (gezondheid, energie, veiligheid,...);
  • de modernisering van de werking van de overheid;
  • de verbetering van de kwaliteit en efficiŽntie van openbare diensten;
  • de snellere verspreiding†van innovaties;
  • meer†groei en competitiviteit bij ondernemingen, in het bijzonder kmoís.

Twee soorten overheidsopdrachten

De Vlaamse overheid heeft een enorme koopkracht. In de toekomst wil†ze die koopkracht meer gericht gaan inzetten voor innovatie.

Op die manier creŽert ze een performantere overheid, competitievere ondernemingen en draagt ze als overheid bij tot oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.

De Vlaamse regering wil twee soorten van aankooptrajecten stimuleren:

  • Overheidsopdrachten voor innovatie: innovatieve oplossingen zijn al beschikbaar op de markt, maar nog niet wijd verspreid.
  • Pre-commerciŽle innovatie aankopen: aankopen waarbij een innovatief idee verder wordt uitgewerkt†via onderzoek en ontwikkeling.

Steden en gemeenten

De innovatieve overheidsopdrachten worden niet onmiddellijk in heel de Vlaamse publieke sector toegepast.†In een eerste fase komen de sectoren en domeinen aan bod waar innovatie al een belangrijke rol speelt, zoals Energie, Zorg, Industrie 4.0, Circulaire Economie, Wonen,...

Op basis van de in domeinen verworven ervaring kan deze manier van aanbesteden dan verder uitgerold worden over de gehele Vlaamse overheid en de ruimere publieke sector, zoals bijvoorbeeld steden en gemeenten, ziekenhuizen, aankoopcentrales uit de sociale sector,...

Later wordt de nieuwe manier van aanbesteden uitgerold over de gehele Vlaamse overheid en openbare sector.