Sinds 2018 heeft iedere woning in Vlaanderen een gratis Woningpas waarop alle beschikbare informatie over die woning terug te vinden is. Op 28 april werden er extra functies aan de pas toegevoegd, waardoor het nu mogelijk is om de beschikbare informatie over de woning ook te delen met derden. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn bij de verkoop of verhuur van de woning. 


Bekijk hier de Woningpas van uw woning 

Eerste gebouwenpas in België

De Woningpas werd als eerste gebouwenpaspoort' eind 2018 gelanceerd in Vlaanderen. Het doel is om de administratie bij het bouwen of verbouwen van een woning te vereenvoudigen. Daarnaast moet de woningpas inzicht geven in energiezuinigheid van de woning en de opportuniteiten voor renovatie. Na het inloggen via bijvoorbeeld uw eID of de mobiele app wordt alle beschikbare informatie voor uw eigen adres (gratis) zichtbaar. In het geval er sinds 2019 een energieprestatiecertificaat (EPC) is opgemaakt, betekent dit dat u hier ook het energielabel én de aanbevelingen voor de renovatie van uw woning kunt bekijken. 

In het Waals en Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden er momenteel gelijkaardige gebouwenpaspoorten ontwikkeld.

Nieuwe toegevoegde functies

Met de Woningpas kon u al het EPC, algemene gebouwinformatie en informatie over bodem, bezonning en de omgeving van uw woning bekijken. Met de nieuwe release op 28 april zijn hier een aantal functies aan toegevoegd. Het is hierdoor nu ook mogelijk voor een eigenaar om zijn of haar woningpas met derden te delen via een unieke identificatiecode. Daarnaast is het ook mogelijk voor de eigenaar om via woningpas een bodemattest aan te vragen, te ontvangen en te downloaden. Deze release maakt deel uit van een serie releases, die de Woningpas zullen ontwikkelen van een ‘light’ versie naar een uitgebreide versie met meer ondersteunende informatie over renovatie. 

Pionier in Europa

De Woningpas werd al in meerdere Europese studies, zoals EPBD 19a en iBroad, meegenomen als voorbeeldproject. En ook in de digitale wereld is de pas niet onopgemerkt gebleven. Zo werd het ontwerp beloond met Henry van de Velde Design award voor 'Digital Product'. De Henry van de Velde Awards van Flanders DC zijn de belangrijkste designprijzen in België. Voor zijn gebruiksvriendelijke design won de Woningpas eind 2019 een eGOV-award van Agoria. Met deze awards wil Agoria bijzondere digitale projecten van de overheid belonen. Voor een toelichting op de Woningpas in 99 seconden, klik hier.

Rol van Agoria

Agoria is betrokken bij het project als stakeholder vanuit zijn bouwtechnologie-expertise. De Woningpas is ontworpen vanuit een dynamisch co-creatietraject, waarbij de afgelopen jaren verschillende ontwerpen en ideeën werden afgetoetst met stakeholders, meerdere overheidsinstanties en toekomstige gebruikers. Dit traject loopt verder; de komende maanden en jaren zullen er nog extra features worden toegevoegd, zoals een uitbreiding naar ondernemingen (de gebouwenpas) en ter ondersteuning van de benodigde renovatieactiviteiten.