Acht Belgische bedrijven, waaronder de Agoria-leden Thales Alenia Space Belgium, AMOS, OIP en Spacebel, hebben belangrijke orders binnengehaald in het kader van de vierde schijf van het Europese ruimtevaartprogramma Copernicus. De contracten waarvoor zij in aanmerking komen, zijn in totaal 93,7 miljoen euro waard.


België, zesde grootste bijdrager aan de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA, kent een lange traditie van betrokkenheid bij het ruimtevaartbeleid. Het heeft verschillende bedrijven die internationaal bekend staan om hun innovatievermogen en de kwaliteit van hun producten.

Die combinatie bewijst nu eens te meer haar relevantie en doeltreffendheid: acht Belgische bedrijven zullen mogen meewerken aan de ontwikkelingen en operaties in het kader van de vierde schijf van het Europese ruimtevaartprogramma Copernicus. Het gaat om contracten met een totale waarde van 93,7 miljoen euro, een aanzienlijke meerwaarde dus op de oorspronkelijke investering van 48,5 miljoen euro die België aan ESA had toegekend tijdens de ESA-top in november 2019 in Sevilla.

Het goede nieuws werd op 1 juli bekendgemaakt. De betrokken bedrijven zijn onze lidbedrijven Thales Alenia Space Belgium (ETCA) (sites van Charleroi, Leuven en Hasselt), AMOS (Luik), OIP (Oudenaarde) en Spacebel (Hoeilaart), alsook CSL + ULiège (Luik), Xenics (Leuven), Vito (Mol) en EHP (Nijvel).

Wat is Copernicus?

Copernicus is het grootste en meest succesvolle aardobservatieprogramma ter wereld, dat wordt uitgevoerd en grotendeels wordt gefinancierd door de Europese Unie (EU) in volledige samenwerking met ESA.

Het doel is het verzamelen van elementen met betrekking tot het milieu en de veiligheid. Het observeren van de klimaatverandering, de getijden, de atmosfeer en de beweging van de vegetatie of de populaties behoren tot de belangrijkste doelstellingen. Daarnaast heeft het programma ook een ondersteunende functie voor crisisbeheer, die bijvoorbeeld waardevol was tijdens de recente bosbranden in Australië en, meer recentelijk, bij het monitoren van de gevolgen van de COVID-19-crisis in het kader van het RACE-initiatief. Veel institutionele en commerciële diensten worden dus gecreëerd op basis van de enorme hoeveelheden gegevens die worden gegenereerd. De nieuwe 4e schijf van Copernicus heeft met name tot doel zes nieuwe "Sentinel"-missies te ontwikkelen en in gebruik te nemen.

Welke bijdrage zullen de Belgische bedrijven leveren?

In het bijzonder zal België voor het eerst de belangrijkste bijdrage leveren aan het ontwerp en de ontwikkeling van twee belangrijke instrumenten voor twee van de zes nieuwe "Sentinels" die in een baan om de aarde zullen worden gebracht, namelijk:

  • Cloud Imager (CLIM), voor de monitoring van de door de mens geproduceerde CO2;
  • Copernicus Hyperspectral Imaging Mission for Environment (CHIME), die het beheer van natuurlijke hulpbronnen zal ondersteunen (bodemkarakterisering, biodiversiteitsbeheer, ...).

"Al deze bedrijven zijn door de verantwoordelijken van het Copernicus-programma geselecteerd louter op basis van het concurrentievermogen van hun offertes uit de offertes van alle bedrijven in de lidstaten"

David Clarinval, Vice-eersteminister belast met Wetenschapsbeleid

 
Bent u winnaar ? Laat het ons weten !
U bent lid van Agoria en uw bedrijf heeft succes geboekt: belangrijke nieuwe orders, innovatie, uitbreiding, onderscheiding, bedrijfsovername.....? Laat het ons weten! Uw nieuws wordt dan gepubliceerd op www.agoria.be en in onze dagelijkse nieuwsmail.

Hoe doe je dat? Het is heel eenvoudig: stuur een tekst van maximaal ongeveer twintig regels (bij voorkeur met foto) naar redaction@agoria.be.