Agoria en Sirris slaan de handen in elkaar met accelerator imec.istart en zetten een turbo op het Scaleup Vlaanderen-begeleidingsprogramma voor start-ups en scale-ups. Het uitgebreide aanbod speelt in op de voornaamste pijnpunten waar digitale productbedrijven mee te maken krijgen in hun groeiproces.


Agoria en het collectief centrum voor de technologische industrie Sirris vormen al vier jaar de tandem achter Scaleup Vlaanderen, een intensief begeleidingsprogramma voor digitale productbedrijven die op het punt staan om (internationaal) door te breken.

Samen hebben de bedrijven die de voorbije jaren begeleid werden al 130 miljoen euro durfkapitaal opgehaald en meer dan duizend banen gecreëerd. Meer dan een kwart heeft een kantoor geopend in het buitenland.

“Scaleup Vlaanderen is het high-impact programma bij uitstek voor ambitieuze technologiebedrijven die naar de volgende fase in hun groeitraject willen gaan”, zegt Joke Dehond, Growth Engineer bij Sirris en zelf voormalig directeur en co-founder van een succesvol softwarebedrijf.

Dit najaar worden de krachten gebundeld met imec.istart, de gereputeerde business accelerator van het onderzoekscentrum imec, en wordt het Scaleup Vlaanderen-aanbod uitgebreid met tal van nieuwe modules die inspelen op de voornaamste uitdagingen waar snelle groeiers mee worstelen.  

“Heel wat begeleidingsorganisaties, waaronder ook ons eigen imec.istart programma, focussen voornamelijk op de opstartfase van een bedrijf”, zegt programmamanager Sven De Cleyn van imec.istart. “Maar in een gezond ecosysteem is het ook nodig om meer mature bedrijven te ondersteunen. Het aanbod van imec.istart en Scaleup Vlaanderen sluit dan ook mooi op elkaar aan.”

Programma

Naast de bestaande coaching-trajecten komen er ook masterclasses en individuele begeleidingen over thema’s als intern schalen, funding en internationalisering. Scale-ups kunnen een diepgaande technologiescreening krijgen, leren van peers tijdens inspiratie-events en worden via het netwerk van de drie initiatiefnemers gekoppeld aan potentiële partners. Ook economische missies naar beloftevolle buitenlandse markten worden toegevoegd aan het programma.

“Internationalisering, financiering, het futureproof maken van hun technologie en het aantrekken en behouden van toptalent vormen de voornaamste uitdagingen voor scale-ups”, vult Expert Innovation & Growth Frederik Tibau van Agoria aan. “Al die punten dekken we af met Scaleup Vlaanderen. Het wordt het breedste en meest complete begeleidingsprogramma voor start-ups en scale-ups in Vlaanderen.”

Scaleup Vlaanderen wordt het breedste en meest complete begeleidingsprogramma voor start-ups en scale-ups in Vlaanderen.

Voor een volledig overzicht van de verschillende bouwstenen in het Scaleup Vlaanderen- programma verwijzen we graag naar de website van Scaleup Vlaanderen. Onderaan dit artikel geven we nog enkele key facts over Scaleup Vlaanderen en imec.istart mee!

“Het groepscoaching-traject van Scaleup Vlaanderen biedt je een kapstok en houdt je een spiegel voor”, vertelt alumnus en founder Bart Baeyens van martech scale-up Hashting. “Er worden waardevolle denkkaders aangereikt over relevante topics, aangevuld met praktijkervaring van sprekers én peers. Het resultaat is dat we onze groei hebben kunnen versnellen op een verantwoorde en verstandige manier.”

"De echte meerwaarde van Scaleup Vlaanderen zit in de onversneden en toegepaste input van ervaringsdeskundigen”, voegt  founder Bertrand Anckaert van documentbeheerder Contract.fit toe. “Geen theoretische algemeenheden, maar concreet advies op maat waar je de dag zelf nog mee aan de slag kan. We kijken dan ook uit naar de nieuwe programmaonderdelen die in de markt worden gezet.” 

“Scaleup Vlaanderen was voor ons de juiste formule”, besluit CEO Mario Huyghe van Oncomfort, dat virtuele verdovingstechnologie ontwikkelt. “To-the-point sessies, stevige netwerking en professionele personal coaching die je scherp op doel houdt.”

Partners

Scaleup Vlaanderen wordt ondersteund door het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) en door een beperkt aantal zorgvuldig geselecteerde partners, waaronder het onafhankelijk advocatenkantoor Daldewolf en het Belgische investeringsfonds Invest for Jobs.

“Dankzij het partnership met VLAIO kan Scaleup Vlaanderen de komende vier jaar ambitieuze start-ups en scale-ups begeleiden om te anticiperen op en om te gaan met de hindernissen die ze tegenkomen op hun traject. Zo geven we extra kansen aan onze snelgroeiende bedrijven in Vlaanderen”, aldus Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits.

“Start-ups en scale-ups leveren door directe en indirecte werkgelegenheidsgroei, hoge productiviteit en bovengemiddelde innovativiteit een belangrijke bijdrage aan onze Vlaamse economie. Door hun wendbaarheid kunnen ze ook een voortrekkersrol spelen in de relance, en mee een structurele verandering inzetten naar een meer kennisintensieve economie. Het stimuleren van scale-ups is dan ook een prioriteit in mijn ondernemerschapsbeleid.”

De initiatiefnemers, VLAIO en de overige partners nemen het leeuwendeel van de kosten voor de verschillende programmaonderdelen op zich. De deelnemende bedrijven betalen minder dan een derde van de reële kostprijs. Het consortium houdt zich er ook aan geen aandelen of IP te claimen.