Agoria-lidbedrijf Verhaert Masters in Innovation, integrale dienstverlener in productontwikkeling, heeft een onderzoekssubsidie gekregen van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Dankzij deze financiële steun ontwikkelt Verhaert state-of-the-art artificiële intelligentie (AI) gestuurde robottechnologie.


AI-gestuurde robots voor neurochirurgie

Met de verkregen subsidie lanceert Verhaert een nieuw technologieplatform, waardoor Vlaamse ondernemingen versneld AI-gestuurde robotsystemen kunnen ontwikkelen. Zo helpt Verhaert bedrijven op een kostefficiënte manier state-of-the-art technologieën in te zetten voor nieuwe producten en diensten.

De focus is in eerste instantie gericht op de ontwikkeling van een demonstrator voor neurochirurgische ingrepen. De AI-gestuurde robot gebruikt MRI- en CT-beelden om de precisie van de robot te verhogen tot < 1mm. Dit is noodzakelijk om robotchirurgie mogelijk te maken voor ingrepen die met de huidige stand van de technologie nog niet kunnen worden uitgevoerd.

Ook andere partners zijn bij deze demonstrator betrokken: het UZ-VUB voor het aanleveren van medische beelden en het onderzoeksinstituut IMEC voor de pre- en intra-operatieve beeldverwerking. De nieuwe technologie is trouwens breed inzetbaar in andere medische sectoren zoals oogchirurgie, gynaecologie en orthopedie. AI-gestuurde robotsystemen hebben een breed toepassingsgebied, waardoor ze ook ver buiten de medische sector hun intrede zullen doen.

Expertise in AI en robotica uitbouwen

Verhaert wil zijn positie als vooruitstrevend innovatiebedrijf versterken en een belangrijke rol spelen in de sterk groeiende markt van robots. “We zijn erg verheugd hiervoor steun te ontvangen van VLAIO”, bevestigt Ann Van Mele, Sales Coordinator Smart Medical & Health. “We kijken ernaar uit om onze expertise in AI en robotica verder uit te bouwen en medische bedrijven te helpen om robottechnologie toe te passen in baanbrekende producten of diensten.”

Ook Laurent Houtsaeger, technisch coördinator, is enthousiast: “We willen onszelf positioneren als eerste aanspreekpunt om bedrijven te ondersteunen in de ontwikkeling van AI-gestuurde robotsystemen. Met de steun van VLAIO kunnen we onze inspanningen sterk verhogen, zodat we die positie nog jarenlang kunnen behouden.”

Robottechnologie tijdens jaarlijks innovatiecongres

Meer weten over robotica? Tijdens Verhaert’s Innovation Day op vrijdag 18 oktober – een jaarlijks congres over product- en bedrijfsinnovatie – focust één van de 16 lezingen op robottechnologie. Schrijf je nog snel in en vind inspiratie om te innoveren.