De Vrije Universiteit Brussel (VUB) doet voortaan een beroep op een datacenter van LCL voor het verbeteren en uitbreiden van haar connectiviteit. Vooral de datavolumes in het kader van onderzoek nemen exponentieel toe, maar de VUB komt met deze connectiviteitsuitbreiding ook tegemoet aan de toenemende dagelijkse IT-noden van zijn vele studenten en personeelsleden.


De universiteit wilde haar beschikbare connectiviteit vergroten en was op zoek naar een stabiele redundante connectie. VUB investeert momenteel in de nodige IT-aanpassingen vanwege die grotere connectiviteitsbehoefte, die in de toekomst waarschijnlijk nog verder zal toenemen.

VUB geconfronteerd met twee tendensen

De VUB heeft meer concreet te maken met twee uitdagingen. “Enerzijds zijn de datavolumes aan het exploderen”, zegt Xavier Van Moen, Chief Information Officer bij VUB. “Er worden vooral in het kader van onderzoek steeds meer data gegenereerd, ze worden langer bewaard en ook meer opengesteld naar andere gebruikers toe. Daarnaast gebeurt onderwijs steeds vaker vanop afstand en worden er frequenter multimediatoepassingen voor ingezet. Onze netwerkconnecties moeten dus kunnen volgen qua performantie, en die grote datavolumes aankunnen.”

“Anderzijds groeit de VUB momenteel zeer snel”, zegt Van Moen: “We zijn een van de grootste groeiers in het Vlaamse onderwijslandschap. Ook dit jaar schreven zich 15% meer studenten in. We kunnen het ons niet veroorloven dat onze connectiviteit die groei niet kan bijhouden. Er gelden op de universiteit bovendien weinig limieten voor de studenten wat connectiviteit betreft.” VUB gaat naar een connectie van 100 gigabyte om de noden van zijn onderzoekers, studenten en personeelsleden te kunnen blijven faciliteren. De universiteit is op dat vlak een koploper in haar domein in België.

LCL focust op klantenbehoeften in plaats van op het commerciële

De datacenterkeuze van VUB viel op Agoria-lidbedrijf LCL omwille van meerdere redenen. De aanpak van LCL en de manier waarop ze met hun klanten omgaan, is één van de belangrijkste daarvan. “De VUB is niet klein en niet enorm groot, en hetzelfde geldt voor LCL”, zegt Van Moen. “LCL is groot genoeg om een partij te zijn waarop je kan vertrouwen. Het is onder meer een stabiel, performant en milieuvriendelijk datacenter. Tegelijkertijd is het wel klein genoeg om een persoonlijke relatie te behouden met de klant. LCL behandelt zijn klanten niet zoals een afstandelijke datacentermastodont dat zou doen.”

De communicatie tussen beide organisaties verloopt erg vlot volgens VUB. Het werd hen al snel duidelijk dat het de prioritaire focus van LCL was om een oplossing te zoeken voor de connectiviteitsuitdaging van de VUB. Het contractuele en commerciële aspect komt op de tweede plaats. Dat apprecieert de universiteit enorm.

Belnet, IT-steun en toeverlaat van VUB

VUB werkt samen met Belnet, dat eveneens aanwezig is bij LCL in Diegem. Door ter plaatse fysiek te kunnen aansluiten op Belnet, vermijdt VUB bijkomende kosten. Belnet is het Belgische nationale onderzoeks- en onderwijsnetwerk dat internettoegang aan zeer hoge bandbreedte levert aan specifieke doelgroepen, met name het hoger onderwijs, onderzoekscentra en overheidsinstellingen, zowel federaal als regionaal, in België. 

Over LCL
 
LCL biedt een jarenlange ervaring en knowhow op het vlak van datacenters en co-location. Het bedrijf heeft drie onafhankelijke datacenters: ten oosten van Brussel in Diegem, ten westen van Brussel in Aalst, en in Antwerpen. 

http://www.lcl.be

 
Bent u winnaar ? Laat het ons weten !
U bent lid van Agoria en uw bedrijf heeft succes geboekt: belangrijke nieuwe orders, innovatie, uitbreiding, onderscheiding, bedrijfsovername.....? Laat het ons weten! Uw nieuws wordt gepubliceerd op www.agoria.be evenals in deze rubriek op Agoria Online.

Hoe doe je dat? Het is heel eenvoudig: stuur een tekst van maximaal ongeveer twintig regels (bij voorkeur met foto) naar redaction@agoria.be.