Geen zonnewagen zonder... de zonnepanelen! Hoe slaagt de BluePoint van het Agoria Solar Team erin om maar liefst 3.021 kilometer door de Australische woestijn af te leggen, zonder ook maar één liter brandstof te verbruiken? En valt een solar car echt stil bij slecht weer? U komt het allemaal te weten in dit artikel over de energietoevoer van de BluePoint.Dag Nelis en Bram! Hoeveel energie levert het zonnepaneel van de BluePoint op?

Nelis Geurts, Electrical Engineer: "Op de BluePoint ligt een groot zonnepaneel, dat bestaat uit 874 individuele cellen. Die leveren bij goed weer samen ongeveer 1.100 Watt op, iets meer dan wat een strijkijzer verbruikt. Het is de eerste keer dat we ons zonnepaneel zelf hebben ontwikkeld. In het verleden kochten we de cellen aan en lieten we het zonnepaneel maken in een bedrijf. Nu selecteerden we de cellen zelf. We hebben ze zelf aan elkaar gesoldeerd en in modules geëncapsuleerd. Die hebben we vervolgens op onze wagen geplakt."

Wat is het voordeel van het zonnepaneel zelf te produceren?

Nelis: "We werken niet meer met een 'black box', zoals in het verleden het geval was. Door alles zelf te doen, komen we veel te weten over het zonnepaneel. We weten precies hoe de zonnecellen zijn opgebouwd en kennen de exacte prestaties ervan. Bovendien zijn we niet langer onderhevig aan de productieplanning van een extern bedrijf."

Waarom maakten jullie twee zonnepanelen voor de BluePoint?

Bram Everts, Electrical Engineer: "We hebben enerzijds een zonnepaneel met relatief goedkope zonnecellen. Dat gebruiken we voor de testen en voor bezoeken met de BluePoint aan evenementen of bedrijven. Het eerste wat mensen namelijk doen als ze een zonnewagen zien, is eens over de cellen wrijven. Dat willen we liever niet bij het echte zonnepaneel!"

Nelis: "Daarnaast hebben we het 'racepaneel', zoals we het zelf noemen, waarop we  een ander type cellen gebruiken. Die zonnecellen zijn heel wat efficiënter dan die welke je ziet liggen op de daken in de straat.  Ze worden enkel gebruikt op zonnewagens en satellieten. Ze zijn fragieler maar ook veel duurder. Ons racepaneel ziet alleen maar het zonlicht tijdens de Bridgestone World Solar Race in Australië."

Kunnen jullie ook rijden als de zon niet schijnt? 

Bram: "Dat kunnen we zeker! De wagen kan ook rijden zonder zon. Overdag rijden we volledig op de kracht van het zonnepaneel en kan de batterij opladen.  Als het donkerder wordt, rijden we grotendeels verder op het batterijpakket. Ons batterijpakket is dan wel 20 keer kleiner dan bij een Tesla, maar met een volgeladen batterij kunnen we in theorie nog 600 kilometer afleggen. Dat is ongeveer dubbel zo ver als een Tesla!"

Welke zijn de ideale weersomstandigheden tijdens de race in Australië?

Nelis: "Overal bewolkt, vooral boven onze concurrenten ... en net waar wij rijden een groot gat in de lucht met zonneschijn!" (lacht) 

Volg het Agoria Solar Team op de voet via de timeline!