Na een jaar hard werken, is de BluePoint van het Agoria Solar Team inmiddels helemaal klaar. Tijd om een allerlaatste, maar absoluut cruciale fase voor de start van de race te bespreken: de testfase! Benieuwd welke Agoria-leden hierbij een handje hielpen? Lees snel verder!


 


Dag Philip, Nelis en Dries. Op 13 oktober start de Bridgestone Solar Challenge in Australië. Jullie zitten momenteel volop in de testfase?

Philip Gepts, Head of Mechanics: "Dat klopt! We zijn begin augustus gestart met het uitvoeren van betrouwbaarheidstesten op onze remmen en stuursysteem. Daarna konden we starten met de strategische testen. Het gaat daarbij vooral over duurzaamheid, aerodynamica en het parametriseren van onze systemen. Het zit 'm dan ook in de kleinste details: Audi Brussels hielp ons bijvoorbeeld in onze zoektocht naar de meest aerodynamische stickers voor op de zonnewagen."

Nelis Geurts, Electrical Engineer: "We hebben in België getest op verschillende locaties. De voornaamste plaats is Ford Lommel. Daar hebben ze verschillende testbanen: een hogesnelheidsovaal, een vlakke baan en handling rounds om ophangingsparameters te testen. Verder mochten we ook testen op de luchtmachtbasissen van Defensie en het testcircuit van Punch Powertrain."

Dries Ketelslegers, Race Strategist: "Sinds september zijn we in Australië, om verder on the field te testen. Er zijn bepaalde omgevingsaspecten die je in België gewoon niet kan simuleren."

De Australische woestijn is een barre omgeving. Welke zijn de grootste uitdagingen?

Dries: “Stof, en vooral wind. In Alice Springs zullen we veel wind hebben. Dat kan je in België niet nabootsen, of we zouden al moeten testen bij code ‘oranje’."

Philippe: "Putten in de weg kunnen voor problemen zorgen, maar daar verwachten we weinig last van te hebben. We rijden in Australië grotendeels over autostrades en het wegdek is er doorgaans wel goed. Wel vervelend zijn de typische cattle grids die je in Australië vindt. Dat zijn schotten over de weg om het vee binnen een afgebakende zone te houden. We testen daar specifiek op in België, want ze zijn redelijk belastend voor onze zonnewagen."

Nelis: "Een grote uitdaging voor mij en Inge, de piloten, is de warmte in de racecabine. We moeten er vier uur lang in rijden bij 50 graden Celsius. Er zit geen airco in de zonnewagen en er mag zelfs geen tochtje zijn, want dan verliezen we aan aerodynamica. Gelukkig hebben we twee liter water aan boord, die we van de organisatie verplicht moeten meenemen."

Als piloot heb je natuurlijk een grote verantwoordelijkheid, Nelis.

Nelis: “Ja... In mijn handen hou ik letterlijk ons werk van een volledig jaar vast. Eén kleine stuurfout kan het einde van de BluePoint betekenen, nog voor de race begonnen is. Dat brengt natuurlijk wel stress mee. We starten daarom altijd aan een lage snelheid, zodat ik de wagen al goed leer kennen. Bij de start van de race zullen we al 500 à 700 kilometer op de teller hebben. Ik zal al goed kunnen inschatten hoe de BluePoint op zijwind reageert, hoe hij bochten neemt, hoe snel ik kan remmen, enzovoort."

Dries: “Ik zal in een volgwagen achter de piloot rijden. Ik hou de verschillende parameters constant in het oog, en geef de optimale rijsnelheid door aan Nelis. Het is de bedoeling dat hij zo min mogelijk moet bezig zijn met strategie, en zich kan focussen op het rijden zelf.”

Wat is de belangrijkste les die jullie tot dusver geleerd hebben?

Philippe: “Dat er nog veel getest moet worden! Je maakt een wagen, maar daarna kan je pas diepgaande testen uitvoeren. Er komt dan nog vanalles naar boven, zoals slepende wielen, slepende remmen, enzovoort. Door te testen kunnen we de BluePoint verder finetunen, totdat hij helemaal klaar is voor de start van de race!”

Volg het Agoria Solar Team op de voet via de timeline!