Hoe moeten de mechanische systemen bijdragen aan de winst van het Agoria Solar Team tijdens de race in Australië? "Alle onderdelen van de BluePoint zijn licht ontworpen, maar wel uitvoerig getest op stevigheid en betrouwbaarheid. Daarnaast kunnen ze snel gedemonteerd en vervangen worden. Bandenwissels zijn noodzakelijk, maar we willen dat de wagen in minder dan 2 minuten weer rijdt!" Lees hier welke Agoria-leden een bijdrage leverden aan de mechanische systemen.Welke zijn de belangrijkste mechanische systemen van de BluePoint?

Joachim Verschueren, Mechanical Engineer: “De belangrijkste systemen zijn de ophanging, het stuursysteem en de remmen. Kortom, de essentials die nodig zijn om te kunnen rijden.”

Pieter Sannen, Mechanical Engineer: “Alle 120 mechanische onderdelen zijn bijzonder licht, om zo snel mogelijk te kunnen rijden. Maar daarnaast moesten ze wel voldoende sterk en betrouwbaar zijn. Daarom voerden we talrijke krachtensimulaties uit. We hadden een aantal parameters voor elk onderdeel. Ons remsysteem moest bijvoorbeeld weinig wegen, maar wel een bepaalde remkracht aankunnen.”

De mechanische systemen zijn waarschijnlijk schadegevoelig. Hoe pakken jullie defecten aan tijdens de race?

Robin Paenen, Mechanical Engineer: “De kans bestaat inderdaad dat er in Australië bepaalde onderdelen plots defect gaan. Daar proberen we ons goed op voor te bereiden! We maken al onze onderdelen in drievoud. Eén set wordt volledig opgestuurd naar Australië, één set zit in de wagen, en de laatste houden we in België voor onze testen.”

Joachim: “Alle systemen zijn zo ontwikkeld dat ze relatief snel gedemonteerd kunnen worden. De wielen moeten we bijvoorbeeld zéér snel kunnen vervangen. De kans is groot dat we dat zullen moeten doen in Australië. We werkten er een protocol voor uit dat we uitgebreid oefenen voor de race.”

In de Formule 1 kunnen ze een band vervangen in een paar seconden. Hoe zit dat bij jullie?

Pieter: “Bij ons duurt dat net iets langer. Maar we proberen in minder dan 2 minuten de wagen terug op de baan te krijgen. Toch ook indrukwekkend.”

Hoe heeft de bedrijfswereld jullie gesteund?

Robin: “We kunnen al onze onderdelen wel ontwerpen, maar ze moeten natuurlijk ook geproduceerd worden. Ons vliegtuigaluminium kregen we geleverd van Dejond. Igus leverde scharnieronderdelen voor de stuurkolom en cockpit en 3M leverde ons plakband."

Pieter: "Daarnaast hielpen tal van bedrijven hielpen bij het frezen en draaiwerk. Dat waren onder andere BO-Solutions, Haas, Ateliers Bonte, C-Mec en Stewal. Stow bezorgde ons ook de rekken om alles netjes op te bergen.”

Joachim: “Vanuit het wedstrijdreglement hebben we een collapsible cockpit nodig. We moeten bij onze stuurstang iets voorzien dat kan inklappen bij een crash, zodat de bestuurder niet gespietst wordt. IMA heeft ons daarmee geholpen.”

Waarop zijn jullie het meeste trots?

Joachim: “Op de overzet van een virtueel ontwerp naar een fysieke auto. Je kan alles ontwerpen op een computerscherm, maar het is nog iets anders om de auto werkelijk in elkaar te steken.”

Pieter: “Dit is een project waar veel bij komt kijken. Het gaat niet alleen om het ontwerpen van een wagen. Het hele team moet goed samenwerken, we moeten planningen opstellen, alles moet logistiek geregeld worden en de technische knowhow moet er zijn om alles te monteren. Tot slot moet de wagen ook in zijn geheel in Australië geraken. Het feit dat alles in zijn plooi valt, is iets om trots op te zijn, vind ik.”

Volg het Agoria Solar Team op de voet via de timeline!