19 slimme koppen, een stapel enthousiaste ideeën, een jaar vol slapeloze nachten en ook… een batterij supercomputers om alleen al in de designfase meer dan 700 simulaties te draaien. De nieuwe zonnewagen waarmee het Agoria Solar Team goud wil pakken op het WK voor solar cars in Australië, ademt ingenieursvernuft. Maar hoe kwam het ontwerp van de BluePoint tot stand? Welke Agoria-leden hielpen mee? Ontdek het hier.Dag Emmerick, Philip en Robin! Gefeliciteerd met de BluePoint. Hoe begin je aan het ontwerp van zo'n zonnewagen?

Philip Gepts, Head of Mechanics & Composites Engineer: "De Bridgestone World Solar Challenge legt een aantal regels op en bepaalt zo bijvoorbeeld de lengte, de hoogte en de breedte van de zonnewagen. Dat biedt al een basis om mee aan de slag te gaan. Dan is er het mechanicadepartement, dat over de mechanische systemen, de aerodynamica en de composieten gaat, met telkens specifieke regels die moeten worden gerespecteerd. Daarnaast hebben we ook kunnen profiteren van de kennis en ervaring van de vorige Solar Teams."

Loop je na al die jaren niet tegen de grenzen aan van wat op het vlak van aerodynamica kan worden gerealiseerd?

Emmerick Vanderelpen, Aerodynamics Engineer: "De organisatoren van de Solar Race stellen vast dat de wagens ieder jaar sneller worden. Daarom wijzigen ze af en toe de verschillende beperkingen die worden opgelegd. Eind augustus zullen we het weten, maar op het vlak van aerodynamica denken we 10% beter te presteren dan de wagen van vorig jaar."

Aerodynamica, mechanica en composietelementen zijn van cruciaal belang. Is functionaliteit ook een belangrijke factor?

Robin Paenen, Mechanical Engineer: "Dat is een aandachtspunt. De wagen moet iedere dag worden nagekeken, dus is het belangrijk dat alles gemakkelijk bereikbaar is. Het zonnepaneel moet verwijderd kunnen worden, maar moet wel stevig vast blijven zitten aan de body van het voertuig. We hebben daarvoor een bijzonder functioneel mechanisch systeem ontworpen."

Voor het design hebben jullie waarschijnlijk software gebruikt. Kunnen jullie daar iets over vertellen?

Emmerick: "Uiteraard! Onze tekeningen maakten we in software van Siemens. Voor de aerodynamica heeft CadCorner ons licenties verleend van software waarmee de 700 simulaties konden draaien die nodig waren voor het ontwerp van de wagen. Aan het einde van de testfase zullen we uitkomen op een totaal van 1.500 aerodynamische simulaties!"

Robin: "Om die toch wel zware simulaties te kunnen draaien, schonk HP ons een ultrakrachtige Z8-computer. Etilux heeft ons kantoormateriaal geschonken en Fujitsu heeft ons gesteund met harde schijven om alle bestanden, dikwijls van 5 à 10 GB, te bewaren."

Philip: "Dan hadden we tot slot nog een centraal platform nodig om alle informatie te kunnen bundelen, bestanden te delen en te kunnen samenwerken. Daarvoor hebben we software van Siemens gebruikt, die Cards PLM Solutions voor ons heeft geconfigureerd."

Hoe belangrijk was esthetiek voor het Agoria Solar Team?

Emmerick: "Wanneer het kon, hebben we daar ook aandacht aan besteed. Maar prestaties waren natuurlijk prioritair, ook als we daarvoor soms een element moesten toevoegen dat we niet mooi vonden."

Philip: "We hebben vooral zorg besteed aan de afwerking van de BluePoint. Zo vind ik de laklaag dit jaar bijzonder geslaagd..."

Robin: "Voor mij is de look minder belangrijk, aangezien de mechanische systemen die ik ontwierp binnenin zitten. Aan het stuur hebben we wel aandacht besteed, omdat het vaak in beeld komt!"

Waarop zijn jullie het meest trots?

Philip: "We zijn vooral trots op het geheel van de zonnewagen als resultaat van het werk dat we in slechts enkele maanden tijd hebben geleverd."

Volg het Agoria Solar Team op de voet via de timeline!