De Antwerpse 3D-softwareontwikkelaar Twikit, een lidbedrijf van Agoria, heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Nederlandse ‘life sciences’-multinational Koninklijke DSM. Beide bedrijven gaan samen 3D-geprinte toepassingen ontwikkelen voor de automobielsector, de gezondheidszorg en de schoenenindustrie.


DSM is actief op het gebied van gezondheid, voeding en materialen. Samen met Twikit wil het bedrijf een end-to-end workflow voor 3D-printing opzetten, waarlangs klanten volledig op maat gemaakte producten zullen kunnen bestellen.

De nieuwe samenwerking zal in het bijzonder worden toegespitst op nieuwe toepassingen voor de automobiel-, de gezondheids- en de schoenenindustrie. De workflow die tot het uiteindelijke 3D-printed product leidt, zal altijd meerdere processtappen omvatten: een 3D-scan, het productontwerp, de materiaaloptimalisatie, het testen en modelleren en tot slot de eigenlijke productie en afwerking. Twikit's unieke morfing-algoritme maakt het daarbij mogelijk om het ontwerp van de op maat gemaakte producten maximaal te verfijnen.

Mogelijke toepassingen voor de automobielindustrie zijn o.a. op maat gemaakte dashboards, lichtkapjes of autostoelen. Additive manufacturing is in de voertuigindustrie bovendien een interessante techniek om kleine series van bepaalde onderdelen te produceren, onderdelen lichter te maken en de logistiek van reserve-onderdelen te optimaliseren. 

In de gezondheidszorg kan door middel van 3D-printing worden ingespeeld op de nood aan protheses en andere prestatiebevorderende medische hulpmiddelen die perfect zijn aangepast aan het lichaam van de patiënt in kwestie. Bovendien is additive manufacturing veel sneller en goedkoper dan de traditionele productieprocessen voor dergelijke toepassingen.

Een derde, niet minder belangrijk toepassingsdomein is de schoenenindustrie. 3D-printing creëert hier bijvoorbeeld de mogelijkheid om perfect op maat gemaakte inlegzolen te produceren, die de eindgebruikers meer comfort bieden en minder risico op verwondingen.

Martijn Joris, CEO en mede-oprichter van Twikit: “Prothesen en steunzolen zijn een uitstekend voorbeeld van welke vormen van digitale transformatie en maatwerk zoal mogelijk worden gemaakt door 3D-printing. Ons werk in andere sectoren, zoals de kledij- en automobielsector, toont dat 3D-printen ook daar toegevoegde waarde brengt. Met deze samenwerking willen we groei en innovatie in de hele 3D-sector promoten.”

www.twikit.com

 
Bent u winnaar ? Laat het ons weten !
U bent lid van Agoria en uw bedrijf heeft succes geboekt: belangrijke nieuwe orders, innovatie, uitbreiding, onderscheiding, bedrijfsovername.....? Laat het ons weten! Uw nieuws wordt gepubliceerd op www.agoria.be evenals in deze rubriek op Agoria Online.

Hoe doe je dat? Het is heel eenvoudig: stuur een tekst van maximaal ongeveer twintig regels (bij voorkeur met foto) naar redaction@agoria.be.