Thales Alenia Space opent een nieuwe productiesite in Hasselt voor de geautomatiseerde assemblage van fotovoltaïsche panelen voor satellieten. Het Agoria-lidbedrijf bevestigt zo zijn positie als pionier op het vlak van digitale innovatie en versterkt zijn voetafdruk binnen de Belgische ruimtevaartindustrie.


Thales Alenia Space opent een nieuwe productiesite in Hasselt voor de geautomatiseerde assemblage van fotovoltaïsche panelen voor satellieten. In deze site werd een totaalbudget van om en bij de 20 miljoen euro geïnvesteerd, met medewerking van het Belgische ruimtevaartbeleid dat een aanzienlijk deel heeft bijgedragen. De site is uniek in Europa en ze wordt de Industry 4.0-showcase van Thales Alenia Space. Ze vormt een perfecte aanvulling op de activiteiten van Leonardo’s center of excellence in het Italiaanse Nerviano, waar reeds zonnecellen geassembleerd worden voor de Europese en Italiaanse ruimtevaartprogramma’s. Met deze nieuwe Industrie 4.0-site biedt de Space Alliance zeer concurrentiële en complementaire oplossingen op het gebied van zonnepanelen voor alle satellietsegmenten.

Thales Alenia Space zet bij de assemblage van de zonnepanelen in op innovatieve technologieën én profiteert tegelijkertijd van de expertise van zijn core teams. Deze nieuwe technologieën omvatten onder meer de gerobotiseerde assemblage van de panelen, het digitale beheer van data en traceerbaarheid, de in-line productietesten en controles, en tenslotte de toepassing van augmented reality. Op deze manier kunnen cognitieve en fysieke activiteiten worden gecombineerd, hetgeen de deur opent naar nieuwe mogelijkheden op het vlak van efficiëntie en flexibiliteit.

De ruimtevaartmarkt evolueert en de opkomst van nieuwe spelers en nieuwe initiatieven leidt tot aanzienlijke veranderingen in de sector. Innovatie blijft in een concurrentiële omgeving natuurlijk een belangrijke rol spelen, maar daarnaast moeten bedrijven hun processen optimaliseren en hun industriële activiteiten aanpassen om te kunnen blijven voldoen aan de behoeften van de markt wat betreft kostenverlaging en productietempo. Deze nieuwe site heeft – afhankelijk van de vraag – een assemblagecapaciteit van 100.000 tot 200.000 zonnecellen per jaar.

"Met de oprichting van een center of excellence voor geautomatiseerde productie bevestigt Thales Alenia Space zijn leiderspositie in digitale innovatie", aldus Jean-Loïc Galle, Algemeen Directeur Thales Alenia Space. Dit project vormt een belangrijke mijlpaal in onze strategie om naast onze bestaande locaties onze industriële voetafdruk in Europa verder uit te breiden. Door de uitbreiding van ons wereldwijde aanbod, de aanpassing van onze productiemethoden en een toename in flexibiliteit, kunnen we aan de behoeften van een steeds veranderende en sterk concurrerende markt blijven voldoen. We danken BELSPO en alle andere instanties die betrokken zijn bij de ondersteuning van de ruimtevaartsector in Europa en benadrukken andermaal het strategische belang van deze steun om de structurele veranderingen in het globale economische model het hoofd te bieden."

De zonnepanelen worden in Hasselt voortaan in eigen beheer geassembleerd. De geassembleerde panelen worden daarna in Frankrijk op de site in Cannes verder geïntegreerd in de satellieten. "Door het openen van een productiesite in Hasselt die als een van de eersten ter wereld programmeerbare robots voor dit type ruimtevaartproduct zal gebruiken, versterkt Thales Alenia Space in België zijn positie binnen de Belgische ruimtevaartindustrie", aldus Ina Maller, Algemeen Directeur van Thales Alenia Space in België.

Lees hier het volledige persbericht.

www.thalesaleniaspace.com

 
Bent u winnaar ? Laat het ons weten !
U bent lid van Agoria en uw bedrijf heeft succes geboekt: belangrijke nieuwe orders, innovatie, uitbreiding, onderscheiding, bedrijfsovername.....? Laat het ons weten! Uw nieuws wordt gepubliceerd op www.agoria.be evenals in deze rubriek op Agoria Online.

Hoe doe je dat? Het is heel eenvoudig: stuur een tekst van maximaal ongeveer twintig regels (bij voorkeur met foto) naar redaction@agoria.be.