Om de coronacrisis het hoofd te bieden, dringen creatieve oplossingen zich op. Zo wordt deze zomer aan de kust heel wat volk verwacht. Om te verzekeren dat de mensenmassa binnen de perken blijft, klopte Westtoer aan bij Citymesh. Dat bedrijf, lid van Agoria, ontwikkelde een applicatie die de hoeveelheid toeristen duidelijk én privacyproof in kaart brengt.


Citymesh is een telecomoperator van private netwerken. Het bedrijf werd 14 jaar geleden opgericht met de bedoeling om netwerken voor smart cities uit te bouwen. “De markt bleek daar toen nog niet rijp voor,” vertelt Joeri Tranchet, managing director van de 5G business unit. “Er bleek echter wel nood aan private wifinetwerken op locaties zoals vakantieparken en eventhallen.” 

Wifilabs in steden

Nadien volgden de steden: intussen voorzag Citymesh al zo’n 50 steden van een wifinetwerk, dat gekoppeld wordt aan een ‘wifilab’. Daarmee krijgen stadsbesturen inzicht in hoe mensen zich bewegen in de stad. Deze netwerken integreren ook met het Internet Of Things. Door sensoren te koppelen kunnen er bijvoorbeeld temperatuur- en luchtkwaliteitdata worden ingezameld in het wifilab.


“Met onze wifilabs krijgen stadsbesturen inzicht in hoe mensen zich bewegen in de stad.”

Joeri Tranchet, managing director 5G bij Citymesh

Private 4G- en 5G-netwerken

Citymesh specialiseert zich ook in private 4G- en 5G-netwerken voor de industrie. Vooral in windmolenparken, havens en luchthavens is daar vraag naar. “Dat zijn typische locaties met complexe logistieke processen, waar veel dataverzameling nodig is om te digitaliseren”, vertelt Joeri Tranchet.

“We implementeren niet alleen het netwerk maar zorgen ook voor de infrastructuur, zoals antennes en radioheads. We voorzien 4G omdat veel lokale toestellen nog niet compatibel zijn met 5G. Eenmaal het privaat netwerk is opgezet, ontstaat een ecosysteem met partners die op dat netwerk opereren. De klant bepaalt welke partners toegang krijgen tot het netwerk en welke data ze kunnen gebruiken. Het gaat dus telkens om end-to-end netwerkoplossingen op maat van de klant.” 

Footfall AI

De coronacrisis stelt steden en gemeenten voor grote uitdagingen wat de samenkomst van mensen betreft. Ook daarvoor ontwikkelde Citymesh nu een oplossing. Joeri Tranchet: “We zijn al enkele jaren bezig met oplossingen om mensen te tellen, bijvoorbeeld voor onze wifilabs. Vroeger deden we dat via wifi, waarbij we het aantal connecties telden. Maar meer en meer mobiele toestellen gebruiken gerandomiseerde adressen voor die connectie, waardoor we het systeem moesten upgraden.”

Het resultaat is Footfall AI. “Dat werkt met optische sensors”, legt Joeri Tranchet uit. “We trekken een virtuele lijn op het beeld en tellen hoeveel mensen die lijn overschrijden. Privacygewijs is dat waterdicht. Elke sensor heeft een eigen verwerkingsbord en AI-besturing. De AI registreert geen gezichten, maar stuurt enkel ruwe aantallen door. De ruwe data van elke sensor wordt verzameld in een centraal dashboard.”

“Privacygewijs is ons systeem waterdicht. De AI registreert geen gezichten, maar stuurt enkel ruwe aantallen door.”

200 kustsensors

Na een pilootproject in Roeselare kwam de vraag van Westtoer om de hele kustlijn van het systeem te voorzien. “Dat project zijn we momenteel aan het uitrollen: er komen zo’n 200 sensors langs de kustlijn waarmee we de drukte aan de kust deze zomer precies in kaart brengen. Als het ergens te druk wordt, kunnen de gemeentes ingrijpen door bepaalde straten af te sluiten of de mensenstromen door de politie te laten regelen,” licht Joeri Tranchet toe. “Het project loopt gedurende 4 maanden, maar dat kan nadien verlengd en uitgebreid worden met andere toepassingen. Je zou bijvoorbeeld kunnen controleren of mensen een helm of mondmasker dragen, of sluikstorten. Met de AI die aan boord is, zijn er veel mogelijkheden.”  

Strijd tegen het coronavirus: inspirerende initiatieven

In deze COVID-19-crisis zien bij onze lidbedrijven en andere organisaties tal van initiatieven het licht, om de epidemie te bestrijden, het verzorgend personeel en de maatschappij in haar geheel te ondersteunen of nog om de continuïteit van het werk te verzekeren.

Ontdek die initiatieven hier