Met een wereldwijde afzetmarkt moet je uiteraard ook opboksen tegen wereldwijde concurrentie. Om steeds voorop te blijven, blijft mastenbouwer Teksam uit Genk continu innoveren. “Waarom met paard en kar gaan als het ook met de auto kan”, vat financieel directeur Serge Do Ceu samen.


In een notendop 

  • Mastenproducent Teksam Company produceert en verkoopt uitschuifbare masten voor verlichting en telecommunicatie met klanten wereldwijd
  • Hun productieproces, dat voor een groot deel analoog verliep, was aan digitalisering toe
  • ERP-specialist Trivest integreerde Ridder IQ, een softwarepakket dat de productie van a tot z in kaart brengt
  • De productiemodules werd al geïmplementeerd, een plannings- en capaciteitsmodule komt er nog aan
  • De nieuwe, meer efficiënte manier van werken heeft een positieve impact op de productiecapaciteit en liquiditeit van Teksam Company

In een notendop

Teksam Company uit Genk produceert en verkoopt uitschuifbare masten aan een wereldwijde markt. “Slechts 2% van wat we produceren is voor de Belgische markt, de overige 98% komt overal ter wereld terecht”, laat financieel directeur Serge Do Ceu weten. Teksam Company onderscheidt zich van de wereldwijde concurrentie door kwaliteit aan te bieden aan scherpe levertermijnen. Indien gewenst personaliseert Teksam Company hun standaardproducten op maat van de klant.

Uitdaging? De blinde vlek in productie opsporen

Om deze service te garanderen, is een goed inzicht in de productie broodnodig. “Om concurrentieel te blijven, moesten we de blinde vlekken op de productievloer oplossen. Indien een klant een vraag had, moest de vertegenwoordiger de vraag doorspelen naar productie om achteraf de klant terug te bellen. Dat was niet handig.”

Bij de productie van een mast passeren de onderdelen langs een zevental secties met meerdere werknemers vooraleer ze geassembleerd worden tot een afgewerkt product. “Ook daarom was een realtime overzicht van alle processen voornaam. Daarnaast was er geen automatische link van bestelling naar productieplanning; dat gebeurde manueel, met het risico op menselijke fouten.

De oplossing? Gebruiksvriendelijk ERP-pakket op maat

“Het is geen kwestie van onze productie omplooien naar het ERP-pakket, maar omgekeerd. Het resultaat is formidabel.”

Een ERP-pakket bleek de oplossing. ERP staat voor Entreprise Resource Planning en is bedrijfssoftware die aan de hand van verschillende kleinere softwaremodules een duidelijk beeld van het reilen en zeilen binnen je organisatie weergeeft.

Teksam Company heeft verschillende demo’s van meerdere fabrikanten vergeleken. Winnaar van dit experiment was Ridder iQ, een ERP-pakket op maat van de maakindustrie. ERP-specialist Trivest Software Group uit Zele stond Teksam Co. bij tijdens de overgang. De keuze voor Ridder was volgens Do Ceu snel gemaakt. “Het programma is flexibel en enorm gebruiksvriendelijk. We werken samen met een consultant die meedenkt en een oplossing op maat voorstelde. Het is geen kwestie van onze productie omplooien naar het ERP-pakket, maar omgekeerd. Het resultaat is formidabel.”

Een module voor elk probleem

Het ERP-pakket is opgebouwd uit verschillende modules, die het leven op de werkvloer bij Teksam Company makkelijker maken.

Een van de belangrijkste integraties is de vault: deze module bewaart alle technische tekeningen met relevante details voor de engineering-afdeling. Alle info is digitaal beschikbaar en automatisch gelinkt, waardoor de papieren rompslomp verleden tijd is en de kans op menselijke fouten daalt. De touchscreens in de productieruimte garanderen een snelle toegang tot informatie voor zowel operatoren als verkopers.

De module rond productieplanning, die momenteel uitgerold wordt, zal eveneens extra inzichten opleveren. De touchscreens in de productiehal tonen realtime welk onderdeel in welke fase bij welke medewerker zit.

Bijkomende uitdaging: medewerkers overtuigen

Net zoals bij de meeste innovatieve omwentelingen binnen een bedrijf, rekende ook de integratie van het ERP-pakket eerst op enige weerstand van werknemers. “Ik denk dat ik op een jaar tijd tien jaar ouder geworden ben”, lacht Do Ceu. “Ondertussen zijn ze echter helemaal overtuigd, omdat ze de vele voordelen zelf ervaren. Ik heb hun initiële aarzeling kunnen wegnemen door uit te leggen wat we doen en waarom we het doen. ‘Waarom zou je nog met paard en kar reizen als je ook de auto kan nemen’ vroeg ik hen. Want dat is te vergelijken met wat we doen.”

Van ouderwets naar hypermodern

“Dankzij onze nieuwe werkwijze stijgt onze productiecapaciteit. We krijgen meer werk verzet met hetzelfde aantal mensen.”

“De ERP-software biedt een realtime overzicht, wat ons in staat stelt veel sneller te werken dan vroeger. De stijging in productiecapaciteit gaat gepaard met een betere en snellere klantenservice. Dankzij de retroplanningmodule kunnen verkopers onmiddellijk levertermijnen checken en doorgeven.

Daarnaast verlopen onze prijsberekeningen veel vlotter. Door ons internationaal klantenbestand moeten we afrekenen met internationale concurrentie. Klanten weten dat en proberen logischerwijze vaak te onderhandelen. Soms kunnen we aan hun vraag beantwoorden, maar onze winstmarges mogen niet in het gedrang komen. De snelle kostprijsberekening helpt ons hierbij.

Een extra voordeel is dat onze stock daalt. We hebben een veel beter overzicht op wat er verbruikt wordt. We kunnen korter op de bal spelen met grondstoffen, wat dan weer onze cashflow en liquiditeit ten goede komt.

Als laatste willen we gebruik maken van capaciteitsmatrixen: deze tool geeft inzicht in hoeveel werk er verzet wordt per sectie en per medewerker. Zo kunnen we inschatten wanneer we overuren moeten inplannen of tijdelijk medewerkers moeten verschuiven tussen secties.”

En die toegenomen efficiëntie is merkbaar aan het eind van de dag. “Vroeger wisten we dat één medewerker ongeveer drie masten per dag maakt. Dankzij onze nieuwe werkwijze worden dat er meer dan drie. We krijgen meer werk verzet met dezelfde mensen.”

De toekomstplannen: verdere uitbreiding

Momenteel is de implementatie van de planningsmodule en capaciteitsmatrix nog volop aan de gang. “Eens dat goed draait, hangen we het financiële luik eraan vast. Denk aankoopfacturen en verkoopfacturen die bij goedkeuring automatisch gekoppeld worden aan ons financieel softwarepakket. Daarna kijken we naar een koppeling voor urenregistratie en uitbetalingen. Dat loopt momenteel nog via een extern programma, maar binnenkort ook via Ridder.”


Over Teksam Company

Teksam Company uit Genk produceert en verkoopt masten. Hun aanbod bestaat uit drie producten: Teklite zijn snel uitschuifbare masten voor verlichting en bewaking op o.a. brandweerwagens, Clark Masts omvat snel uitschuifbare masten voor telecommunicatie, straalverbinding e.d. voor civiele en militaire doeleinden, en Tekmast staat bekend om zijn sectionele masten voor telecommunicatie, bewaking en nog veel meer. De producent telt zo’n 50 medewerkers waarvan er 35 in de productiehal werken.

Over Trivest Software Group

Trivest uit Zele is gespecialiseerd in IT-oplossingen voor productiebedrijven in de maakindustrie. Met behulp van ERP-software beogen ze de productiviteit van hun klanten te verhogen.


Vind uw digitale dienstverleners

Bij de digitalisatie van uw onderneming is het niet altijd evident om de juiste gespecialiseerde leveranciers te vinden. Met onze tool DigiConnect vindt u in een handomdraai de perfecte contacten voor uw digitale transformatie. Probeer het zelf!

Ontdek DigiConnect!