De toenemende kloof tussen vraag en aanbod van bepaalde profielen dreigt onze economische groei af te remmen. "Willen we niet achter de feiten blijven aanhollen, dan moeten we alle beschikbare talent inzetten én tegelijk onderwijs en werkveld dichter bij elkaar brengen", zegt Dominik Verrydt van selectie- en opleidingsbureau Elevate People.


De oprichter van Elevate People, een zusterbedrijf van 3-it uit Westerlo, merkte de laatste jaren dat de IT-wereld te hermetisch is en dat atypisch talent daardoor te weinig kansen krijgt. "Veel ondernemingen leggen de lat te hoog voor sollicitanten", aldus Dominik Verrydt. "Heb je geen 2 jaar relevante werkervaring, een technisch bachelordiploma en de nodige soft skills, dan krijg je het deksel op de neus. Soms schieten werkzoekenden op een aspect tekort, maar staat dat een aanwerving in de weg. Om die groep 'net-niet-kandidaten' te ondersteunen, richtten we in 2016 Elevate People op."

Training op de werkvloer

"We nemen junior IT'ers in dienst en detacheren ze naar onze klanten, waar ze 6 tot 12 maanden werkervaring opdoen. Zo ziet hun cv er meteen een stuk geschikter uit voor andere werkgevers uit de sector. Daarnaast voorzien we in die periode allerhande gepersonaliseerde opleidingen: van sollicitatietraining tot technische coaching. Continu om- en bijscholen zijn broodnodig in een branche die razendsnel verandert. De medewerkers kunnen bovendien op 2 teams terugvallen tijdens hun training: dat van ons en de klant. Zo voelen onze trainees zich nooit aan hun lot overgelaten."

De aanhouder wint 

"Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Nog te weinig werkzoekenden roepen de hulp in van een selectie- en opleidingsbureau, waardoor het aantal geschikte kandidaten voor ons programma vrij laag is. Is de wederzijdse interesse er wel, dan gooien andere factoren soms roet in het eten. Zo is de locatie van de opdracht niet altijd ideaal, de jobinhoud (nog) niet uitdagend genoeg of valt ploegendienst niet te rijmen met het privéleven. Het is jammer dat die 'tijdelijke' elementen een grote rol spelen, want onze sterke investering in atypisch talent loont: op 2 jaar tijd hielpen we al meer dan 70 mensen aan een vaste job in de IT-wereld. Voor de doorbijters is het slaagpercentage heel hoog."

Kansen voor iedereen

"Werkgevers moeten daarbij out-of-the-box durven denken. Een voorbeeld: Luna heeft een lerarendiploma biologie op zak, maar belandt van de ene interimjob in de andere. Zonder vaste benoeming krijgt ze geen lening voor haar huis en ze beslist daarop om voor een carrièreswitch te gaan. Via organisaties zoals de VDAB en Syntra laat ze zich omscholen tot IT'er. Relevante werkervaring en een 'juist' bachelordiploma heeft ze evenwel niet. Werkgevers durven haar daarom niet aanwerven. Met een doorgedreven coaching stomen we haar klaar en gaan we op zoek naar de perfecte match bij een van onze klanten."

 Synergie tussen onderwijs en werkveld

 "Met andere woorden: het belang van het 'juiste' profiel mag je niet overschatten. Zo zou het hoger onderwijs zelf ook meer moeten evolueren naar een coachende rol. Met een groter aanbod aan digitale lesvormen en (vervolg)opleidingen zouden werkenden zich sneller kunnen om- of bijscholen. Dagstudenten moeten dan weer vroeger van het professionele leven kunnen proeven. Dat kan met de traditionele stages en projecten. Maar daarnaast zouden bedrijven nog meer de reflex moeten krijgen om met hun concrete cases bij hogescholen aan te kloppen. Kortom, willen we niet achter de feiten blijven aanhollen, dan moeten we alle beschikbare talent inzetten én tegelijk onderwijs en werkveld dichter bij elkaar brengen."

Agoria ontwikkelde vier strategieën voor een duurzame arbeidsmarkt en nodigt iedereen uit om deel te nemen aan het programma 'Be the change'. Download hier de studie 'Shaping the future of work' of surf naar info.agoria.be/nl/bethechange.