Hoe zit het met de Technology Clubs van Agoria in deze tijden van corona? En welke activiteiten staan op stapel in de tweede helft van het jaar?


De leden van de community hebben niet stilgezeten. Toen de crisis uitbrak, zijn op heel korte tijd een reeks webinars, diensten op afstand aan bedrijven en uitwisselingssessies opgezet. Die prijzenswaardige inspanningen hebben vrucht afgeworpen aangezien velen onder u aan deze initiatieven hebben deelgenomen, waarvoor we u graag willen bedanken. Rijst nu de vraag of de toekomst meer van dergelijke activiteiten zal brengen.

U weet misschien nog dat Dixie Dansercoer en zijn vrouw Julie Brown ons tijdens onze laatste jaarlijkse bijeenkomst eraan herinnerden hoe belangrijk het is om te durven, om door te zetten en om onszelf in moeilijke tijden te overtreffen. Het lijkt erop dat de tijd is gekomen om die les in de praktijk te brengen in deze COVID-19-crisis, die abrupte stopzetting van bedrijvigheid, beperking van sociale en professionele contacten, toenemende werkloosheid enz. heeft veroorzaakt. 

Dit heeft onvermijdelijk gevolgen gehad voor onze planning aangezien we sommige van onze activiteiten hebben moeten uitstellen of zelfs annuleren, zoals het Belgisch paviljoen op de Offshore Technology Conference (Energy Technology Club), de missies naar Portugal en Spanje (Food & Beverage Technology Club), de missies naar Qatar (FIFA 2022) en Lausanne en het Formula E-netwerkevent in Parijs (Sports & Entertainment Technology Club/Transport & Mobility Technology Club).

Betekent dit dat het sinds de uitbraak van de crisis stil was rond de Technology Clubs? Helemaal niet!

Webinars: experts gaan online door

Ter vervanging van conferenties of informele groepsbijeenkomsten heeft Agoria de leden van de verschillende Technology Clubs een reeks expert-webinars aangeboden, zoals de plug-in-sessie met Chris Van Puyvelde (technisch directeur van de Chinese Voetbalbond) en de sessie over de marktstudie m.b.t. sporttechnologie in Australië.

Er zullen op regelmatige basis nog andere sessies worden georganiseerd, waaronder de volgende:

  • Plug-in-sessie met Jones Lang LaSalle op 27 mei 2020: Adrian Glatt, Head of Capital Markets BeLux, over de impact van COVID-19 op de vastgoedsector en investeringen
  • Plug-in-sessie met het Qatar Financial Centre - Fintech Qatar - Wim De Waele op 11 juni 2020 (TBD): overzicht van de Qatarese fintech-markt, in samenwerking met de Belgische ambassade
  • "A coffee with ...": interviews waarin clubleden en stakeholders van de Transport & Mobility Technology Club inzichten en visies delen. De interviews met Punch PowertrainPhasya en Deltaray  staan al online.

Bedrijven helpen om hun business te ontwikkelen, ook in crisistijd

Als gevolg van de lockdownmaatregelen is alles dan wel trager gaan verlopen, maar dat zou ons niet mogen tegenhouden om te speuren naar nieuwe mogelijkheden of zelfs nieuwe contracten te tekenen. Dankzij het solide netwerk van contacten in onze community en het werk van onze experts hebben we bijgedragen aan het succes van verschillende leden.

Zo heeft de Food & Beverage Technology Club een van zijn leden geholpen om een verkoop-op-afstandcontract te tekenen met een nieuwe klant die het bedrijf tijdens een van onze vorige events had ontmoet. Twee andere clubleden zijn uitgekozen door een mondiale chocoladeproducent om de toepassing van hyperspectrale technologie te onderzoeken.

De Sports & Entertainment Technology Club ondersteunt het 'RE-START'-project dat als doel heeft om technologische oplossingen (bestaande of waaraan gewerkt wordt) te promoten die de sport- en entertainmentindustrie kunnen helpen heropstarten op een veilige, aangename en comfortabele manier. De Pro League en de KBVB hebben in het kader van dit project hun samenwerking aangeboden, wat voor onze clubleden ongetwijfeld tal van zakelijke kansen op nationaal en internationaal niveau zal scheppen.

Tot slot werden in de Energy Technology Club bijna dertig individuele b2b-bijeenkomsten georganiseerd tussen leden van de Club en het INEOS-projectteam i.v.m. hun investering van mondiale betekenis in de petrochemie in de haven van Antwerpen.

Tweede helft van 2020: naar een nieuwe manier van werken?

We hebben natuurlijk geen kristallen bol die ons vertelt hoe en hoe snel de versoepeling van de lockdown de komende maanden zal verlopen. Zoals het er nu voor staat, lijkt telewerken de norm te blijven voor een groot deel van de bedrijven en in de nabije toekomst zal daar waarschijnlijk geen verandering in komen. Dit roept een aantal vragen op: zullen sommige activiteiten die in de tweede helft van het jaar zijn gepland op afstand/digitaal worden georganiseerd? Zal de manier van communiceren worden herbekeken?

Velen onder u hebben belangstelling voor de huidige webinar-format en we zijn momenteel dan ook bezig nieuwe activiteiten voor te bereiden, waaronder de volgende:

  • Financial Services Technology Club: de bankwereld: gesponsorde stand om de visibiliteit van de Club te vergroten en b2b-matchmaking (september 2020), deelname (virtueel of fysiek) aan het Singaporese Fintech Festival in samenwerking met EY, FIT/HUB (november 2020)
  • Food & Beverage Technology Club: webinars over "Food Technology: Process Modelization & data sciences" met Sirris & Technord (11/06), "Food Processing in Spain" met Flanders Investment & Trade (juni) en "Food Technology Club / IBM Food Trust/Blockchain" (juni)
  • Sports & Entertainment Technology Club: plug-in-sessies met het "Qatar FIFA 2020 Supreme Committee" en de "UAE Dubai 2020 organization for Equestrian business"
  • Transport & Mobility Technology Club: webinar "Battery Pack Safety: What you need to know"
  • Big Science Platform: Belgisch paviljoen op het Big Science Business Forum in Granada (oktober – https://www.bsbf2020.org/)
  • En niet te vergeten natuurlijk onze Annual Assembly, die zoals eerder aangekondigd op 26 november 2020 plaatsvindt.

Voor een sterke en levendige community!

Wat clubs zijn, hebben ze in de eerste plaats te danken aan hun leden, en dat bent u. Of u nu deelneemt aan onze activiteiten, nieuwe ideeën aanbrengt of andere ondernemingen helpt: u brengt de technologieclubs van Agoria tot leven.

Laat de coronacrisis dus geen domper zetten op uw motivatie en blijf ervoor gaan zodat we samen de top kunnen bereiken!

Wilt u uw ideeën en projecten met ons delen? Stuur dan een e-mail naar pieterjan@agoria.be.