Nieuwe technologie maakt het mogelijk om laadplaatsen voor elektrische wagens beter te beheren. De laadpaal geeft een signaal als de wagen is opgeladen. Indien de bestuurder zijn wagen niet verzet, wordt hij gesensibiliseerd volgens het uitgestippeld beleid. In Knokke werd het systeem intussen met succes uitgerold.


Geosparc lanceerde eerder dit jaar een technologie die tegemoet komt aan de toenemende vraag naar laadcapaciteit in ons land. Zeker nu in 2026 alle bedrijfswagens elektrisch moeten zijn, schiet de vraag naar laadcapaciteit in steden en gemeenten de hoogte in. Eén van de knelpunten is dat laadplaatsen vaak bezet worden door wagens die niet aan het laden zijn.

Dankzij de technologie ontvangt een bestuurder een bericht als zijn auto is opgeladen. Verzet hij de wagen niet, dan betaalt hij een hoger parkeertarief. Ook de niet-elektrische rijder zal de laadplaats vrijhouden omdat hij er een hoger parkeertarief betaalt. De technologie meldt wanneer er een defect is aan de infrastructuur of wanneer een laadplaats onbereikbaar is door bijvoorbeeld wegenwerken. Het bewaakt de laadcapaciteit en stroomvoorziening. De technologie kan ingepast worden in nieuwe en bestaande laadpalen. 

Datagestuurde beslissingen

Onze missie is beleid ondersteunen met data”, zegt Kris De Pril van Geosparc. “Met onze technologie weten gemeentebesturen welke palen bezet zijn gedurende welke periode. Het wordt makkelijker om te bepalen waar er extra palen nodig zijn. In Knokke bleek uit de data dat de palen slechts 16% van de tijd aan het opladen waren. Meer palen plaatsen bleek niet nodig, wel de bestaande palen meer laten renderen. Daar kan het beleid op worden afgestemd.

Sensoren in de parkeervloer stellen in real time vast of er iemand op een parkeerplaats staat en gedurende welke periode. Deze software van Geosparc wordt momenteel al ingezet bij shop-and-go-parkeerplaatsen in een aantal Vlaamse centrumsteden. Nieuw is dat deze technologie nu wordt geïntegreerd in elektrische laadpalen, zoals van CenEnergy, dat gespecialiseerd is in laadpaalinfrastructuur.

Daarnaast wordt deze technologie ook ingezet voor andere doelen zoals optimalisatie van autodelen. Hiervoor wordt in Vlaanderen tot op vandaag gewerkt met één parkeerplaats aan één laadpaal voor één deelwagen. Het laadpunt kan dus slechts door één wagen worden gebruikt, ook als die wagen vol geladen is of niet aanwezig is op de parkeerplaats. Dat is uiterst inefficiënt.

Duurzame mobiliteit ondersteunen

Laadpaalklevers zijn verleden tijd met dit systeem”, zegt Jan Verbruggen van CenEnergy. “Het gebrek aan laadpalen is één van de hinderpalen voor de elektrische autorevolutie. Om duurzame mobiliteit te ondersteunen is het nodig dat we onze laadcapaciteit beter beheren. Dat is vanaf nu perfect mogelijk.”

Kris De Pril: “Aanvankelijk plaatsten overheden laadpalen op strategische plaatsen zoals aan stations. Vervolgens plaatste men palen op verzoek van burgers of buurten. Nu evolueren we naar een datagedreven strategie op basis van verkeersdoorstroming en bezettingsgraad van laadpalen.

Ook voor bedrijfsparkings is het systeem interessant. De verantwoordelijke van het wagenpark of de office manager ontvangt een melding wanneer een bestuurder de infrastructuur onrechtmatig bezet houdt. Het systeem wordt vandaag met succes toegepast op de bedrijfsparking van Gumption Group.

Wilt u inspiratie opdoen over hoe uw bedrijf klaar te maken voor elektromobiliteit? Download hier de nieuwe versie van onze brochure over laadinfrastructuur.