Van 20 tot en met 23 maart vond in Utrecht de Technishow plaats, een van de belangrijkste en complete vakbeurzen voor de metaal- en kunststofverwerkende industrie. Wat zijn de belangrijkste trends en tendensen? Onze man ter plaatse heeft ze gespot en zet ze voor u op een rijtje.


De ondertitel van Technishow spreekt voor zichzelf "Maken Mogelijk Maken". In drie sectorzones kon men kennismaken met de verschillende aspecten van machines en oplossingen voor de maakindustrie. Dit gaat over plaatbewerking, verbindingstechnieken en productieautomatisering. In elke zone werden voorbeelden getoond van machines, werkstukken en toepassingen. Zo stond in de sectorzone Plaatbewerking Dakar Truck uit Tilburg die liet zien hoeveel plaatwerk er in een truck nodig is en hoe dit tot stand komt.

Belangrijk gespotte tendensen zijn te vinden in verschillende domeinen en leunen natuurlijk ook sterk aan bij de huidige evoluties die de industrie doormaakt. Overal zien we oplossingen die industry 4.0 geÔnspireerd zijn. Met andere woorden: de digitalisering heeft ook in de werktuigmachinewereld zijn ingang gevonden. Welke zijn nu de belangrijkste? Ik zet ze even op een rijtje.

1. Connected machines and smart production

De slimme en geconnecteerde fabriek heeft nood aan slimme en geconnecteerde machines. Werktuigmachines, als het nu gaat over plooien, freezen, lassen of andere verspanende bewerkingen, zijn geen afzonderlijke eenheid meer. Ze worden bestuurd via een modern platform van Human Machine interfaces (HMI) waar zelfs industriŽle tablets hun ingang vinden. Maar dit is maar de gebruikersinterface. Via deze HMI worden de parameters ingegeven en krijgt de operator ook heel wat informatie terug en dit niet alleen van de machines waar hij mee werkt maar ook over paramaters die belangrijk zijn voor het ganse machinepark. Ook wordt er aan onderdelen QR-codes of RFID-tags meegegeven die ervoor zorgen dat op elk punt van de productie de machine waarin het moet verwerkt worden weet wat er moet gebeuren en welk onderdeel in bewerking is.

Een belangrijke machineproducent toonde op zijn stand een volledig geconnecteerde fabriek met meerdere machines die met elkaar gekoppeld zijn. Bezoekers kunnen aan het begin van hun bezoek aan de stand hun naam opgeven in een online bestelsysteem. Alle gegevens worden doorgegeven aan de machines die op de stand staan. Op een ponsmachine worden de onderdelen geproduceerd. Op een groot scherm kan per machine heel wat procesinformatie opvolgen zoals cyclus-, buffer- en stilstandtijden. Daarna wordt het plaatje geplooid en geassembleerd en op het einde wordt met een lasermachine je naam op het doosje gegraveerd. Door een QR-code die met het product mee gaat weet men op elk ogenblik over welk doosje het gaat en is elk doosje uniek.

Technishow 2018

2. Automatisch laden en ontladen van werktuigmachines

Dat er heel wat werk nodig is om werkstukken van de ene CNC-machine naar een andere te brengen duidelijk. Dat dit geautomatiseerd kan worden, lees: dat de handelingen kunnen worden overgenomen door een robot, is een belangrijke evolutie die we nu overal zien opkomen. Robojob, het Belgische bedrijf daarin gespecialiseerd, was ook aanwezig op Technishow. Ze toonden een oplossing van een tussenbuffer in de vorm van een toren waar de werkstukken worden in opgeslagen. De werkstukken worden met de hulp van een robot in- en uit de freesmachine genomen en gestockeerd in een "Tower" voor latere transport of behandeling.

3. Opmars van 3D-printen

Heel wat merken van traditionele verspanende machines, investeren in 3D-printingmachines. De technologieŽn voor metaal 3D-printen zijn divers. Dit gaat van over laseroplassen, poederbedmachines of puur 3D-metaalprinten zoals Jet Modeling. Een inventarisatie door de Belgische startup AL Consultancy & Strategy toonde eind 2017 aan dat in de Benelux tussen tachtig en negentig metaalprinters staan. Volgens de onderzoekers groeit de Benelux-markt zo'n vijftien tot twintig procent per jaar. Vele specialisten merken dat de maakindustrie degelijk op zoek is naar mogelijkheden van toepassingen met 3D-printing te incorporeren in hun productontwikkeling en later ook de productie.

Technishow 2018

4. Hybride bewerkingen

Werktuigmachines die verschillende bewerkingen integreren, die vroeger door verschillende machines werden uitgevoerd, zien we ook meer op de markt verschijnen. Hybride bewerking heeft meerdere voordelen, waaronder een aanzienlijke vermindering van de totale bewerkingstijd, minder afvalmateriaal waardoor er minder tijd besteed hoeft te worden aan materiaalvoorbereiding, zoals vb smeden en gieten.†

5. Papierloze productie in de maakindustrie

Over de jaren heen zijn allerlei soorten apps en IT-oplossingen voor de besturing bijgekomen waarmee een producent alle machine-, fabrieks-, service- en procesgegevens in de hand heeft. Deze digitale planningapplicaties bieden de mogelijkheid om efficiŽnt productieorders te organiseren, rekening houdend met de verschillende productiestappen. Dit moet meer efficiŽntie en betrouwbaarheid op de werkvloer geven (Bron : DMG Mori).

Ontmoet Metal-Alliance.be leden op MACHINEERING 2019

De volgende editie van MTMS-Machineering zal doorgaan in Heizelpaleizen in Brussel. De nieuwe naam wordt nu volledig MACHINEERING. Heel wat leden van Metal-Alliance.be van Agoria zullen u tijdens deze 3-daagse beurs de nieuwigheden in werktuigmachines, CNC-software, lassen en productie automatisering en nog veel meer aspecten tonen.

Meer weten over MACHINEERING en wat je er kan ontdekken of wil je een stand op de beurs? Surf dan onmiddellijk naar de website van Machineering.