Agoria-lid TE Connectivity Oostkamp is Factory of the Future van het eerste uur. Dat ze die titel verdienen, bewijzen ze met de case van de Integrated Cells. Een mooi staaltje hoogtechnologische innovatie waarmee ze scoren tot aan de andere kant van de wereldbol.


Beschrijving  

TE Connectivity is hoogtechnologisch en wereldleider in connectiviteit en sensoren, verspreid over verschillende plants in alle werelddelen, elk met hun specifieke domeinen. 

TE Connectivity Oostkamp heeft zich gespecialiseerd in het ontwikkelen en vervaardigen van elektromechanische componenten voor de automobiel industie.
Bovendien is onze engineering-groep sterk gespecialiseerd in machine- en gereedschapsontwerp. Daarom worden de benodigde productiemiddelen en procestechnologieën vaak intern ontworpen, gefabriceerd én op punt gesteld.

Deze combinatie van 'engineering' en 'operations' resulteert in een kostenefficiënt, geoptimaliseerd productieproces, in doorgedreven know-how en bijgevolg in producten die beantwoorden aan de allerhoogste kwaliteitsnormen. 

Het bedrijf telt op dit moment ongeveer 750 werknemers met een jaarlijkse omzet van 148 miljoen euro.

Uitdagingen 

Hoe kunnen ze de relatief eenvoudige assemblage van 2 of 3 kunststofproducten verankeren in een toch wel relatief dure arbeidsomgeving? 

Hoe  pakken ze dit aan rekening houdend met:

 • Beperkt aantal m²
 • Beperkte voorraden
 • Kwaliteitsgarantie
 • Levergarantie
 • LEAN-Manufacturing

Aanpak 

Het verhaal van de Integrated Cell ontwikkeling en groei begon in 2012. Ze werden door hun klanten (Ford / Renault-Nissan / Jaguar-LandRover) en concurrenten zeer sterk op de proef gesteld om de prijs van hun 2/3 assemblage-producten te laten zakken. Deze producten bestaan uit 2 of 3 kunststof componenten die in elkaar geklikt/geschoven/... worden.

In 2012 werden deze producten reeds op het maximum van de mogelijkheden geproduceerd. Het proces bestond uit het spuitgieten van twee componenten op verschillende machines, op een verschillende locatie binnen het bedrijf en in een verschillend materiaal.  Beide componten werden verzameld in een magazijn tot ze geassembleerd konden worden om daarna te verpakken en te versturen naar de klant.

TE Connectivity Oostkamp zag een grote uitdaging in de vraag en eisen van hun klanten. Het antwoord lag in iets volledig nieuw en zeer innovatief. 

Alle afdelingen werden samengeroepen met twee oneliners:

 • "Zorg voor Excellent Customer Experience"
 • "Think like there is no box" 

Het multifunctionele team kwam naar buiten met het, Integrated Cell – principe, waarbij beide componenten in één en dezelfde matrijs gespoten worden door middel van een spuitgietmachine met 2 spuitaggregaten. De 32 componenten (16 x component A en 16 x component B) worden met dezelfde robottang tegelijk uit de matrijs genomen om onmiddellijk, nog in warme toestand in de assemblage lijn toegevoerd te worden.

Gedurende de assemblage worden telkens 8 componenten A en 8 componenten B met elkaar geassembleerd om dan 100% in-line te testen en automatisch te verpakken in zakjes/trays/bulkverpakking (afhankelijk van de klantenwens). 

Project Highlights 

De complete omzetting van idee over design en bouw tot productieve machine werd volledig binnen TE Oostkamp gerealiseerd. Reeds bij de design en de bouw van de lijn, werden de operatoren betrokken. 

Zo zijn ze tot de zeer flexibele, gestandaardiseerde en makkelijk bedienbare Integrated Cells gekomen.

Dit zorgde voor de exponentiële groei van het aantal machines binnen TE Connectivity Oostkamp. 

 • 1 machine productief in 2013
 • 1 extra machine productief in 2014
 • 2 extra machines productief in  2015 , 2016 , 2017 & 2018
 • 3 geplande extra machines in 2019 

Door de exponentiële ontwikkeling en de groei van de Integrated Cells, is het wel duidelijk dat het zeer belangrijk is om bestaande conventionele processen te blijven evalueren en verbeteren. Dit is een must om het competitieve voordeel te behouden.

Gerealiseerde doorbraken 

Met dit volledig nieuwe, innovatieve one-step-process-concept, zijn ze in staat om nog betere kwaliteit aan een scherpere prijs nog sneller bij de klant te bezorgen. 

Voor onze klanten is uiteraard de kwaliteit, leveringsbetrouwbaarheid en de prijs van uitgesproken belang. Voor TE Oostkamp is de klant van uitermate belang, maar tijdens de ontwikkeling van dit gigantische project hebben ze ook bepaald welke voordelen ze er nog kunnen uithalen.

Zo bepalen ze dat de lead-time voor 65% gedaald is. De integratie van 3 verschillende processen in 1 proces, impliceert samen met een hogere proces-efficiëntie (3 process = 75% efficiëntie <-> 1 proces = >90% efficiëntie) dat het aantal benodigde operatoren voor deze processen gedaald is met 75%. 

Het combineren van verschillende processen houdt ook in dat er minder m² nodig zijn voor het vervaardigen van dezelfde producten. Voor een steeds groeiend bedrijf als TE Oostkamp is het een enorme troef om op die manier ruimte te creëren om de productie te kunnen uitbreiden. 

Sinds de start van het project met de Integrated Cells werden er reeds meer dan 120.000.000 delen geproduceerd over de verschillende lijnen. Deze 120.000.000 delen leverden TE Connectivity jaarlijks een insparing van ongeveer € 4.500.000 die nog zal stijgen tot € 6.500.000 in 2019 door de toevoeging van de volgende 3 Intgrated Cells. 

Opmerkelijke gebeurtenissen 

Deze bijzondere resultaten, zijn ook aan hun klanten niet onopgemerkt voorbijgegaan. Een van hun hoofdklanten vond ze zo opmerkelijk dat ze het proces met eigen ogen zijn komen aanschouwen. Het spreekt voor zich dat TE Oostkamp zeer vereerd was met het bezoek van een van hun key klanten. 

Ook van binnen de organisatie werden reeds duidelijke bedankingen geuit. Zo kregen ze van de General Manager Automotive EMEA de volgende quote : 

"Thanks Guys, with this concept you saved the business for TE Connectivity. Otherwise, we would lose the business to a competitor in the Asia-pacific."

Als kroon op het werk, is TE Oostkamp met dit project geselecteerd voor de TE-GOLM (Global Operations Leadership Meeting). Op deze meeting zal de razendsnelle ontwikkeling en groei van het Integrated-Cell-Principe toegelicht worden aan alle Operations en Engineering Managers van TE Connectivity wereldwijd. 

Ambitie 

Het spreekt voor zich dat dit geen eindpunt is en dat TE Connectivity met dit concept nog veel verder willen gaan. Op dit moment willen ze ongeveer alle bestaande conventionele processen herevalueren of het technische en economisch rendabel is om over te stappen naar het One-Step-Process. 

Zoals het TE Connectivity Oostkamp betaamt, wordt er reeds verder gezocht dan enkel het repliceren van een bestaand concept. Zo zijn er vandaag de dag onderzoeken lopende om meer dan 3 componenten te assembleren in 1 Integrated Cell.   

Het is zeker hun ambitie om nog verdere stappen te zetten om een volgend succesverhaal te kunnen schrijven.

Op zoek naar nieuwe opportuniteiten voor uw digitale transformatie? Ontdek ze op dit traject dat u op weg zet naar uw digitale journey en laat u inspireren door enkele klinkende praktijkgetuigenissen! 

Dit artikel kadert in een reeks blogs rond Digitising Manufacturing, één van de Innovatieve BedrijfsNetwerk-projecten die financieel mee door de Vlaamse overheid ondersteund worden.

Blog gemist?