Op 16 januari werd de door Thales Alenia Space gebouwde telecommunicatiesatelliet Eutelsat Konnect in een geostationaire baan om de aarde gebracht. De succesvolle lancering gebeurde vanop de Europese ruimtevaartbasis Kourou in Frans-Guyana.© Thales Alenia Space/Imag[IN]

De Eutelsat Konnect zal snelle internetconnectiviteit mogelijk maken in grote delen van Afrika en Europa. Het is de eerste operationele satelliet die gebaseerd is op het volledig elektrische Spacebus NEO-platform. 

Interessant is bovendien dat de satelliet boordevol technologie zit die door Thales Alenia Space werd ontwikkeld in ons land, in het kader van het ARTES-project (Advanced Research in Telecommunications Systems) van het Europees ruimtevaartagentschap ESA.

Het gaat onder meer om de Power Conditioning Unit, het elektrisch hart van de satelliet dat o.a. de stroomvoorziening van de zonnepanelen naar de batterijen regelt; de Platform & Payload Distribution & Interface Units, die o.a. diverse mechanische en elektronische onderdelen aansturen met behulp van de samen met IMEC en ICsense ontwikkelde Digital Programmable Controller; de Power Propulsion Units, die de satelliet in zijn baan houden en hem stuwkracht zullen geven bij zijn terugkeer naar de aarde; alsook de Travelling Wave Tube Amplifiers, die deel uitmaken van de eigenlijke telecommunicatieapparatuur van de satelliet. 


©Thales Alenia Space

Enkele dagen voor de lancering van de Eutelsat Konnect had Thales Alenia Space al bekendgemaakt dat het ook de Amazonas Nexus-satelliet van de Spaanse operator HISPASAT gaat bouwen. Die satelliet zal eind 2022 worden gelanceerd en eveneens Belgische technologie aan boord hebben.

 
Bent u winnaar ? Laat het ons weten !
U bent lid van Agoria en uw bedrijf heeft succes geboekt: belangrijke nieuwe orders, innovatie, uitbreiding, onderscheiding, bedrijfsovername.....? Laat het ons weten! Uw nieuws wordt gepubliceerd op www.agoria.be evenals in deze rubriek op Agoria Online.

Hoe doe je dat? Het is heel eenvoudig: stuur een tekst van maximaal ongeveer twintig regels (bij voorkeur met foto) naar redaction@agoria.be.