De Sports & Entertainment Technology Club organiseerde onlangs, samen met Flanders Investment & Trade, een plug-in session over ‘Sports technology in Australia’. Luca Bottallo, Vlaams economisch vertegenwoordiger in Melbourne, gaf een voorstelling van het ruime ecosysteem rond de verschillende sporten in het land, de sportinfrastructuur, sporttechnologie en ondersteunende diensten.


Sport vormt een belangrijk onderdeel van de Australische cultuur: economisch gezien vertegenwoordigt het 2 à 3 procent van het BNP. De totale economische waarde (zowel direct als indirect) van de sector wordt geschat op 50 miljard USD. Daarin spelen vooral sporten als Australian Football (AFL), de National Ruby League (NRL) en Cricket Australia een grote rol. "De Australische sportbranche wil bovendien razendsnel richting technologie evolueren, zo blijkt uit de 2024 Sportstech Vision van de Australian Sports Commission", legt Luca Botallo uit.

De sportstech-adoptie ligt al relatief hoog in Australië: 39% van de volwassen bevolking gebruikt een of andere vorm van technologie tijdens het sporten, 17% gebruikt apps voor het volgen van hun dagelijkse activiteit of sporttraining en 14% gebruikt draagbare technologie voor hartmonitoring. Er nog grote kansen voor het grijpen voor Belgische bedrijven, zegt Botallo: "Op dit moment is er op de Australische markt een overvloed aan producten zoals activiteitsbanden voor smartwatches en clip-on trackers. Maar het ontbreekt nog aan trackertechnologie die in kleding geweven kan worden, in schoenen geïmplementeerd of aangebracht kan worden op de huid van de sporter." 

Een ander kenmerkend element voor de Australische sporttechnologie, hangt samen met data: "We zien een snelle revolutie met betrekking tot sport analytics in alle professionele sporten in AustraliëIn sporten zoals NRL en AFL voorspellen data-analysebedrijven eerst de prestaties van elke individuele speler, op basis van honderden algoritmische factoren voor elke sport. Die data worden vervolgens gebruikt om match simulations uit te voeren. AFL staat bekend als  een van de meest data-rijke sporten, met maar liefst 5.000 data-elementen die tijdens elke match worden vastgelegd."

Tot slot wordt de hele sportbeleving digitaal. Aan de ene kant bieden sportstadia en teams gepersonaliseerde digitale experiences aan, denk maar aan stadionapps en realtime spelinformatie op digitale borden om de betrokkenheid van de fans te vergroten.  Anderzijds ontwikkelen de 'e-sports' zich tot een steeds meer booming business. In Australië zijn er naar schatting reeds 1,8 miljoen e-sportsfanaten die via online streaming regelmatig afstemmen op belangrijke e-sports-toernooien. Daarnaast vind je er e-sportarena's in bioscopen (gezamenlijk project Gfinity Esports Australia en de Hoyts-bioscoopketen) en ook een high-performance e-sportscentrum op de Sydney Cricket Ground).

Alles weten over de kansen in de Australische sporttechnologie en -infrastructuur?
Klik hier om het volledige webinar te bekijken.