Om coronapatiënten beter te kunnen volgen, heeft een consortium van zeven medische en technologiebedrijven een slimme patch ontwikkeld waarmee de ademhaling, hartslag en lichaamstemperatuur vanop afstand kunnen worden gemeten.


'Smart patch' die werk van zorgpersoneel verlicht

Het gaat om een innovatieve pleister van 15 cm lang die op de linkerkant van de borstkas wordt aangebracht en waarmee de ademhaling, de hartslag en binnenkort ook de lichaamstemperatuur van coronapatiënten continu en op afstand kunnen worden gevolgd. Het apparaatje stuurt de data digitaal via de cloud door naar de behandelende arts of specialist. Daarnaast wordt ook een alarmfunctie geboden die vergelijkbaar is met de 'rode knop' in het ziekenhuis. Het doel van de patch is om patiënten thuis of in rusthuizen te kunnen volgen wanneer zich een nieuwe besmettingspiek voordoet. Op die manier hoeft het zorgpersoneel minder tijd te besteden aan de dagelijkse controles en het invoeren van data.

Project van zeven ondernemingen, waaronder Agoria-leden

Het initiatief werd genomen door een consortium van zeven Belgische ondernemingen, waaronder de volgende technologiebedrijven:

  • Byteflies
  • Quad Industries
  • Televic Healthcare
  • Z-Plus
  • Henkel
  • Nitto

Wat de eigenlijke ontwikkeling van het systeem betreft, hebben het departement Future Health van het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) en de universiteit van Hasselt hun expertise en technologie ingebracht.

1.000 patiënten met patch tegen oktober

De eerste klinische tests zullen worden uitgevoerd op een twintigtal patiënten die besmet zijn met het nieuwe coronavirus om er klaar voor te zijn patiënten vervolgens meer en beter te kunnen volgen bij hen thuis of in een rusthuis tijdens een eventuele nieuwe besmettingspiek in het najaar. Als de oplossing een succes blijkt, kan ze een verlichting betekenen van het werk van het zorgpersoneel in ziekenhuizen en rusthuizen om data te verzamelen. Hans Danneels, medeoprichter van Byteflies, in een interview met de Franstalige krant La Libre: "Tegen oktober, wanneer er mogelijk opnieuw een piek van het virus verwacht wordt, zouden we 1.000 patiënten met dit systeem kunnen uitrusten. Hiervoor zijn er al contacten met de kabinetten van Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke en viceminister-president Hilde Crevits."

Volledig persbericht (in engels): hier (21,4 kB)


Strijd tegen het coronavirus: inspirerende initiatieven

In deze COVID-19-crisis zien bij onze lidbedrijven en andere organisaties tal van initiatieven het licht, om de epidemie te bestrijden, het verzorgend personeel en de maatschappij in haar geheel te ondersteunen of nog om de continuïteit van het werk te verzekeren.

Ontdek die initiatieven hier