SkyeBase, een lidbedrijf van Agoria, kreeg van Fluxys Belgium de opdracht om verschillende zones met hogedruk gaspijpleidingen en decompressie-installaties te controleren op methaanlekkages. Bij die opdracht werd een met sensoren uitgeruste drone gebruikt omhet werk in alle veiligheid uit te voeren.


SkyeBase is een dienstverlener van totaalinspecties en een ontwikkelaar van inspectieplatformen. In het vierde kwartaal 2020 kreeg het bedrijf de opdracht van Fluxys Belgium, een gasinfrastructuurgroep met hoofdkantoor in België, om met behulp van een drone verschillende zones met hogedruk gaspijpleidingen en decompressie-installaties te controleren op methaanlekkages. 

Deze methode staat bekend als veilig, nauwkeurig en arbeids- en kosteneffectief. Dit in vergelijking met traditionele methodes waarbij helikopters of grondsniffers en/of vaste sensoren worden gebruikt.

Om boven de aardgaspijpleiding en installaties lekinspecties uit te voeren, werd de DJI M600-drone van SkyeBase uitgerust met Pergam-Suisse’s lasergestuurde Falcon methaan/aardgasdetectie-sensoruitrusting. De planning van de dronemissie werd geregeld met SPH Engineering’s UgCS software en de gecapteerde data werd opgeslagen met UgCS SkyHub hardware.

De detectieafstand lag tussen de 30 en de 50 meter met een minimale gemeten waarde van 125 ppm* x m en 225 ppm x m. Het apparaat kan methaan (ch4) en gas meten wat methaan bevat (aardgas).

Moeilijk bereikbare locaties werden geïnspecteerd en veilig en correct in kaart gebracht, inclusief moeilijk te meten natte, beboste en dicht bebouwde gebieden.

"De gemeten methaanuitstoot kan op coherente wijze worden gecapteerd en worden verwerkt tot bruikbare inzichten via een platform en een rapport. Dit genereert een kwantitatief inzicht voor het nemen van acties, het verbetert het rendement op de investering van de installatie, verlengt de levensduur en vermindert milieurisico’s", legt Bart Daniels, COO bij SkyeBase uit.

Tijdens inspecties van gasleidingen en installaties werden de gemeten methaanwaarden gekoppeld aan het GPS-coördinaat, waardoor de exacte locatie eenvoudig te bepalen was. De bevindingen werden gerapporteerd op basis van waarden en GPS-locaties en voorzien van technisch advies.

"Gaslekinspecties met een drone (UAV) zijn zeker een manier om methaan in de toekomst op te sporen. Het belangrijkste is dat de methode een veilige onbemande toegang tot de installatie mogelijk maakt. Het garandeert een hogere uptime, nauwkeurigere en coherentere inspectieresultaten, verlaagt de inspectiekosten en helpt evoluties te visualiseren. Echter heeft het nog steeds de beperking om niet geschikt te zijn voor lange afstanden", voegt Alexei Yankelevich, hoofd softwareontwikkeling bij SPH Engineering, toe.

* ppm x m = deeltjes per miljoen per meter

Over SkyeBase:
SkyeBase is de totaalinspectie-dienstverlener & inspectieplatform-ontwikkelaar die asset owners en maintenance managers helpt bij het inzetten en uitvoeren van 100% uptime inspecties met drones en sensoren voor het beheer van hun kritische assets. Dit met als doel om kosten te verlagen en efficiënter, ecologischer en veiliger te werken met een maximaal gebruik van slimme software, ondersteund door AI, om bruikbare data analyses te verkrijgen. (www.skyebase.be)