De uitdaging van de toekomst beperkt zich niet tot technologische vooruitgang, maar omvat zeker ook de veranderende samenleving. Sihame El Kaouakibi empowert jongeren al 10 jaar lang met haar projecten zoals Let's Go Urban en WannaWork. "Net zoals we met innovatie aan de slag moeten, moeten we dit ook doen met onze mensen en recruitment. De verandering vraagt om een nieuwe aanpak", vertelt ze.


Onze samenleving is al een hele tijd in verandering. Het onderzoek The Future Of Work, dat kadert in het Be The Change-verhaal, toont aan dat als we niet ingrijpen, we in 2030 met een tekort aan werkkrachten kampen. Mensen terug actief maken op de arbeidsmarkt is één van de vier strategieën om dit aan te pakken. We brachten experten rond de tafel om de toekomst proactief aan te pakken. Sihame El Kaouakibi, de vrouw die in het Antwerpse al 10 jaar strijdt voor een inclusieve samenleving, deelde haar ervaring: "Als we zorgen dat mensen zich goed in hun vel voelen, moeten we niemand activeren."

Soft Skills

Als we ons willen sterken tegen de toekomst, moeten we er ons bewust van zijn dat er niet één verandering op ons afkomt, maar een periode van constante vooruitgang. Voor de werknemers betekent dit dat ze zich gedurende hun carrière moeten bij- of omscholen. "Als we nog niet weten hoe de jobs van morgen er zullen uitzien, moeten we inzetten op soft skills. Jongeren weer- en wendbaar maken is hiervan de belangrijkste." De 800 jongeren die wekelijks actief zijn bij Let's Go Urban tonen aan dat de nood hoog is. "Wij starten vanuit een positief perspectief, de rest groeit vrij organisch: Waar ben je goed in? Waar haal je energie uit? Wat doe je graag? Waar wil je sterk in worden? En dan zijn we vertrokken."  

"Als we ervoor zorgen dat mensen zich meteen goed in hun vel voelen, moeten we hen niet activeren."

"We moeten er niet flauw over doen, er wordt nog veel te veel naar dat CV'tje gekeken. Het onderzoek achter Be The Change toont duidelijk aan: we hebben iedereen nodig. Maar we laten mensen links liggen. Zoveel Einsteins die we de arbeidsmarkt nog niet opkrijgen of die niet door lange en rigide hr-processen geraken. Uitsluiting is uitgesloten. De race start nooit gelijk, dat is zo en dat is oké. Maar de race mag niet ongelijk blijven in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Als we inzetten op zelfkennis, inzicht in persoonlijke talenten en we vervolgens werken vanuit het potentieel van mensen, kijken we over de hokjes en grenzen heen. Met of zonder migratieachtergrond, actief of non-actief op de arbeidsmarkt. We gaan alleen maar vooruit als niemand achterblijft", vertelt ze.

"Ik ben leerkracht van opleiding, maar was eigenlijk ook graag met marketing aan de slag gegaan. Mijn diploma liet dat niet toe. Maar als je focust op talent, kom je snel tot de conclusie dat een dergelijk profiel mensenkennis bezit, moeilijke boodschappen kan omzetten naar eenvoudige, flexibel en empathisch ingesteld is. Zijn dat geen kenmerken die we bij de marketeer terugvinden? Als je mensen op die manier benadert, dan pas ben je met hr bezig."

Zet in op talent

"De oplossing om ons niet blind te staren op het diploma en de ervaring, is kijken naar het potentieel en het talent van mensen. CEO's hebben er meer en meer oog voor. Zij weten dat als ze niet ingrijpen, ze binnen 10 jaar een groot probleem hebben. Als je als bedrijf relevant wil blijven, moet je op solide medewerkers bouwen en dus in de eerste plaats de manier van rekrutering aanpassen. Ik vind het nog altijd frappant dat sollicitanten pas bij de derde of zelfs vierde ronde of tijdens een assessment met hun toekomstig team in contact zullen komen. Zet hen dichter, 'one on one' en je ontloopt al sneller een mismatch.

Wederzijdse verantwoordelijkheid

"Verandering vraagt tijd, maar het wordt dringend tijd dat we die aanpakken. Ik zie dit als een gedeelde verantwoordelijkheid. Als je als jongere langer over een taak doet omdat je nog moet bijleren, dan is dat zo. Dan moet die stretch ook buiten de werkuren gemaakt worden. De werkgever investeert zijn marges in groeikansen en dat is goed, maar dit gebeurt enkel als de jongere ook in zichzelf investeert door er echt mee bezig te zijn. Die wederzijdse relatie is het fundament. Het is voor iedereen hard werken in België, voor een doctor als voor een arbeider", sluit Sihame af. 

 Zijn uw medewerkers klaar voor de digitale uitdagingen van morgen? Onderteken het charter Be The Change en neem een voortrekkersrol op. Engageer u nu!