Serviplast is meer dan een bedrijf voor aangepast werk. Het is ook een dynamische en innovatieve onderneming die de nieuwste technologieŽn wil inzetten om steeds beter in te spelen op de verwachtingen van de klanten. Zo heeft het bedrijf, dat gespecialiseerd is in het spuitgieten van kunststoffen, recentelijk geÔnvesteerd in 3D-printen.


Drie kerntakken, twee doelstellingen

"Als het op kwaliteit van het geleverde werk aankomt, verschillen we niet van andere kmo's", vertelt Benoit Mathelin, hoofd van de tak 'Industrie' van Serviplast. "Maar we hebben niet alleen een economische maar ook een sociale doelstelling. Die twee factoren zijn verankerd in ons DNA en we doen er alles aan om ons voortdurend te ontwikkelen op beide vlakken, om tegelijk goed te doen ťn goed te presteren."

Serviplast telt 160 werknemers en heeft als opdracht om personen met een handicap die in klassieke ondernemingen geen werk vinden in te schakelen in de arbeidswereld.

De onderneming is actief in drie kerntakken: de tak 'bouw' gespecialiseerd in bestrating en waterdichte constructies (platte daken, stormbekkens enz.), de tak 'diensten' (tuinbouw, diensten aan gemeenten, schoonmaak ...) en de tak 'industrie', die een volledige keten van diensten aanbiedt (studiebureau, werkplaats voor het spuitgieten van kunststoffen, assemblagewerkplaats, logistiek) en gespecialiseerd is in kleine/middelgrote series evenals in ingieten en het plaatsen van inserts.

Techniek, innovatie en de mens

Zoals iedere kmo staat ook Serviplast open voor innovatie en wil het bedrijf zijn klanten steeds beter van dienst zijn. Het was dan ook normaal dat werd nagedacht over 3D-printen. Benoit Mathelin: "Het potentieel van 3D-printen was al snel duidelijk, bijv. om klanten prototypes aan te reiken bij de uitwerking van een project. Maar ook om kleine series te kunnen produceren en zo ons serviceaanbod uit te breiden en concurrerend te blijven. En in het algemeen om flexibeler te kunnen werken."

3D-printen: meer mogelijkheden, meer business

De tak Industrie van Serviplast werkt voor de spoorweg- en vliegtuigbouwsector, die regelmatig kleine series vragen en daarbij heel hoge kwaliteitseisen stellen. Met 3D-printen beschikt de kmo over nieuwe mogelijkheden om zaken te doen: "Hiermee kunnen we de klant in zijn project begeleiden van ontwerp tot uitvoering."

Op het vlak van spuitgieten van kunststoffen biedt de kmo een ruime waaier materialen aan (PP, PE, ABS, POM, PA, PEEK, TPE, TPU, PVC, PC/ABS Ö). En de nieuwe filamentprinter van Stratasys kan met vijf materialen werken: PLA, ASA, ABS, PC ABS en TPU.

Ook aandacht voor circulaire economie

Wie kunststoffen zegt, zegt noodzakelijkerwijs ook circulaire economie. Serviplast tracht steeds vaker te werken met gerecycled materiaal. Zo voert het bedrijf tests uit met biogebaseerde of biologisch afbreekbare materialen. "We hebben contact met leveranciers dicht bij huis die gerecycled materiaal aanbieden dat afkomstig is van vermalen afval", legt Benoit Mathelin uit. "En met de SolidWorks-software die ons studiebureau gebruikt kan ook de CO2-impact van ieder stuk worden getest afhankelijk van het gebruikte materiaal."

Serviplast is overigens ISO 9001-gecertificeerd (kwaliteitsmanagement) en ISO 14001-gecertificeerd (milieumanagement).

Vertrouwen

De titel van dit artikel, "Even goed werk leveren, maar wel anders", is ook het leidmotief van Serviplast en vat de kernwaarden van de onderneming samen: "Partners zijn wel eens een beetje bang of hebben bedenkingen vooraf, maar zijn al snel gerustgesteld: Serviplast koppelt techniek aan competentie en streeft naar operationele excellentie: gťťn fouten en gťťn vertraging."

Meer informatie: https://www.serviplast.be/injection-plastique/

Lees ook:†JD'C Innovation : een plek voor iedere werknemer††