Is er in uw onderneming veel absenteïsme? Of merkt u dat talentvolle medewerkers na enige tijd andere oorden opzoeken? Is het moeilijk om nieuwe vacatures in te vullen? Kom luisteren tijdens ons seminar welzijn en laat u overtuigen om met 'gezondheid' aan de slag te gaan op de werkvloer.


Duurzame inzetbaarheid van medewerkers kan helpen om de genoemde problemen aan te pakken. Het thema wint dan ook in steeds meer ondernemingen aan belang. Werken aan duurzame inzetbaarheid is echter een verhaal met vele aspecten. Gezondheid op de werkvloer is er één van. Zelfs de Romeinen wisten het al: "Mens sana in corpore sano."

Maar waarom zou een onderneming werken aan "gezondheid op de werkvloer"? Een gezonde levensstijl lijkt misschien een persoonlijke keuze, maar de omgeving heeft minstens een even grote invloed. Het Vlaams Instituut Gezond Leven lanceert daarom samen met Voka en Verso het project 'Gezond op de werkvloer'. Het doel: ondernemingen ondersteunen bij het creëren van een gezonde werkomgeving.

Wat houdt het in?

Via het project 'Gezond op de werkvloer' kunt u als werkgever een beroep doen op een coach om een gezondheidsbeleid uit te tekenen. De coach begeleidt u gedurende 20 uur. Normaal kost zo'n begeleiding 1.500 euro, maar minister Vandeurzen subsidieert een deel van de coaching zodat u maar 500 euro hoeft te betalen.

Karlien Devloo van het Vlaams Instituut Gezond Leven, legt uit: "Onze coaches hebben ervaring met gezondheid en veranderingsprocessen binnen ondernemingen. Na het intakegesprek met de coach stelt de onderneming een werkgroep samen van een aantal werknemers die over gezondheid willen nadenken en eraan willen werken. De coach begeleidt de werkgroep tijdens een viertal bijeenkomsten. Het resultaat is een concreet actieplan op maat rond gezondheidsthema's zoals voldoende bewegen, lang zitten onderbreken, evenwichtig eten, stoppen met roken, alcoholverbruik beperken…"

Wie komt in aanmerking?

Wie kan zich kandidaat stellen voor de gesubsidieerde coaching? Karlien: "Elke onderneming kan een aanvraag indienen. KMO's en ondernemingen met veel kortgeschoolden willen we extra motiveren om in te tekenen, omdat er bij deze ondernemingen een grote gezondheidswinst geboekt kan worden. Een van de voorwaarden is dat je nog geen of weinig gezondheidsbeleid hebt. Hierbij heb ik het niet over losse initiatieven zoals een fruitmand of het ondersteunen van fietsen naar het werk. Er is meer nodig, een samenhangende en gestructureerde aanpak, stap voor stap een omgeving creëren die een gezonde levensstijl onder werknemers mogelijk maakt en stimuleert."

Interesse?

Kom luisteren tijdens ons seminar welzijn en laat u overtuigen om met 'gezondheid' aan de slag te gaan op de werkvloer. Naast de wijze van aanpak, worden er ook heel wat nuttige en concrete tips gegeven.

Meer info over het project vindt u op www.gezondleven.be/projecten/gezond-op-de-werkvloer.

Sprekers

  • Wouter Vandessel, Expert Wellbeing & Prevention, Agoria
  • Karlien Devloo, Stafmedewerker gezond werken – projectcoördinatie 'gezond op de werkvloer', Vlaams Instituut Gezond Leven
  • Femke De Meester, Stafmedewerker sedentair gedrag, Vlaams Instituut Gezond Leven

Programma

13.00 u

Onthaal & welkomkoffie

13.30 u

Inleiding - Wouter Vandessel

13.40 u

Algemeen preventief gezondheidsbeleid - Karlien Devloo

15.00 u

Pauze

15.20 u

Specifieke thema's - Femke De Meester en Karlien Devloo

17.00 u

Netwerkgelegenheid

In het deel rond het algemeen preventief gezondheidsbeleid worden volgende vragen beantwoord:

  • Waarom maak je best een prioriteit van gezondheid op de werkvloer?
  • Hoe begin je eraan?
  • Waar kan je hulp krijgen?
  • Hoe pakken andere bedrijven dit aan?

Deel 2 gaat dieper in op een aantal specifieke thema's, waarbij volgende vragen aan bod komen:

  • Wat is wisselwerken en hoe zorg je ervoor dat jouw medewerkers vaker het zitgedrag onderbreken?
  • Hoe maak je jouw onderneming rookvrij?
  • Hoe kan de veerkracht van jouw teams versterkt worden?

Deze sessie wordt georganiseerd i.s.m. COOAB - Centrum voor Onderzoek en Opleiding in de Arbeidsbetrekkingen en het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Datum

dinsdag 19 maart 2019, 13:00 - 17:00

Sessie in Nazareth

dinsdag 26 maart 2019, 13:00 - 17:00

Sessie in Berchem

Plaats

19 maart 2019: Aula Schaubroeck, Steenweg Deinze 154, 9810 Nazareth
26 maart 2019: BluePoint Antwerpen, Filip Williotstraat 9, 2600 Berchem

Organisator

Agoria 

Meer info

Gratis voor Agoria-lidbedrijven
€ 175 voor niet-lidbedrijven

Schrijf je in