AI-specialist en Agoria-lid Robovision heeft donderdagavond de Award voor Scaleup van het Jaar gewonnen tijdens The Big Squeeze, een jaarlijks weerkerend evenement voor digitale startups en scale-ups. Ook Helpper, Smartyard en Bubbly Doo vielen in de prijzen.


The Big Squeeze (het voormalige Tech Startup Day), dat georganiseerd wordt door Startups.be/Scale-ups.eu, vond ten gevolge van de coronacrisis een half jaar later plaats dan voorzien, en schakelde zoals heel wat netwerkevents over van een fysieke naar een volledig virtuele setting.

Naar jaarlijkse traditie werden er ook awards uitgereikt aan enkele van de meest in het oog springende startups en scale-ups die ons land rijk is. Een professionele jury onder het voorzitterschap van Omar Mohout (Sirris) maakte een shortlist in vier verschillende categorieën, en de startup community bepaalde de uiteindelijke winnaars via online voting.

Het Agoria-lidbedrijf Robovision werd verkozen tot scale-up van het jaar. De Gentse AI-specialist, die 12 jaar geleden werd opgericht door Jonathan Berte, gooit hoge ogen met zijn platform dat klanten helpt met het opzetten, implementeren en trainen van deep learning-gestuurde processen. Het bedrijf kan grote multinationals zoals Nestlé, PepsiCo en Shell tot zijn afnemers rekenen.

“We zijn heel blij dat we door de Belgische startup en scale-up community erkend worden als een belangrijke speler om de economie van morgen mee vorm te geven”, aldus CEO Jonathan Berte in een eerste reactie. “AI is here to stay, and we want to democratize the technology!”

De Antwerpse startup Helpper wint de Award voor Startup van het jaar. De Helpper app werd in het leven geroepen om hulpbehoevenden te koppelen aan zorgaanbieders. Het bedrijfje breidde de voorbije jaren uit van Antwerpen en Gent naar Brussel, en zette dit jaar ook een hulplijn op voor zorgverleners zoals ziekenhuispersoneel.

De Award voor meest disruptieve startup van het jaar gaat naar Smartyard, een online huurplatform voor werfmateriaal. Smartyard is een onafhankelijke spin-off van de Aertssen Group. Bouwbedrijven kunnen op het platform van de start-up zoeken naar zowat alle machines die nodig kunnen zijn op een werf, van hijskranen tot pletwalsen.

Bubbly Doo, tenslotte, krijgt de prijs voor Student Startup of the Year. Dit jonge digitale bedrijfje maakt gepersonaliseerde kinderboeken, waarbij klanten uit duizenden verschillende opties kunnen kiezen. Bubbly Doo sloot zijn eerste kapitaalsronde af nog voor dat oprichter Toine Habets zijn diploma op zak had.

“De jury voor de Big Squeeze awards - waarin onder meer Jurgen Ingels (SmartFin), Els Bellens (Data News) en Koen De Waele (Volta Ventures) zetelden - is er in geslaagd om enkele van de meest innovatieve Belgische bedrijven te identificeren”, aldus voorzitter Omar Mohout. “En het is dankzij de enthousiaste respons van onze community dat deze mooie winnaars uit de bus zijn gekomen.”