Bedrijven zijn druk bezig oplossingen te zoeken om hun werknemers thuis te laten werken. Sommige gaan echter een stap verder op het vlak van preventie met controles van de gezondheidstoestand van de werknemers die op afstand en volledig geautomatiseerd worden uitgevoerd. In tegenstelling tot bij ons lijkt die aanpak in AziŽ al behoorlijk aan te slaan: Dirk Alshuth, Marketing Lead Benelux bij UiPath, licht toe hoe RPA (Robotic Process Automation) een bijdrage kan leveren in de strijd tegen COVID-19.


Wat is Robotic Process Automation†(RPA)?

Dirk Alshuth: "Wat het concept betreft, is RPA een softwareoplossing voor de automatisering van repetitieve taken die medewerkers meestal op hun desktops uitvoeren.† De technologie stelt organisaties in staat om softwarerobots te configureren die de acties van de menselijke medewerkers nabootsen, repetitieve en/of weinig uitdagende workflows op een gestructureerde en autonome manier te automatiseren, ongeacht de afdeling van een onderneming: HR, Supply Chain, Finance, Legal, Sales enz. Denk maar aan repetitieve zoekopdrachten in excelbladen, gegevens manipuleren tussen applicaties, processen die met verschillende ERP-systemen te maken hebben of vragenlijsten die op regelmatige basis aan werknemers worden voorgelegd. In eerste instantie observeert de robot, waarna hij vlekkeloos imiteert wat de mens doet om die taak te vervullen."

RPA in de strijd tegen de verspreiding van COVID-19

De technologie kan perfect worden toegepast in 'Health Screening' om de gezondheidstoestand van mensen te beoordelen. Dirk Alshuth: "De Health Screening Bot vervult alle manuele taken die een Hr-medewerker normaal zou moeten doen: iedere ochtend verstuurd de robot een bericht naar alle werknemers van de onderneming waarin hen gevraagd wordt hun lichaamstemperatuur in een online formulier in te vullen, een reminder sturen Ė per mail, Slack of Whatís App afhankelijk van de communicatievoorkeur van de medewerker - naar wie niet heeft geantwoord, de data compileren en doorsturen naar de verschillende systemen en ten slotte een algemeen dashboard genereren en bezorgen aan de Hr-dienst van de onderneming.†Die workflow wordt dan iedere dag herhaald. Het is een bijzonder efficiŽnte oplossing voor grote ondernemingen of voor bedrijven waarvan de werknemers geografisch verspreid zijn."

Een uniek platform om de juiste robot te vinden

De Health Screening Bot kan Ė na inschrijving Ė gratis worden gedownload op het UiPath Connect-platform, naast tal van andere robots. Het platform verenigt ook duizenden partnerbedrijven en -ontwikkelaars die gespecialiseerd zijn in RPA. Dirk Alshuth: "Momenteel (n.v.d.r.: op het ogenblik van het interview) hebben al meer dan 150 bedrijven de Health Screening Bot gedownload terwijl de download nog geen week geleden beschikbaar werd gesteld. Om privacyredenen kan ik natuurlijk niet verklappen om welke ondernemingen het gaat, maar ik kan wel zeggen dat er ook lidbedrijven van Agoria bij zijn." Amper drie dagen later stond de teller al op 222 downloads.

UiPath: een softwarebedrijf en -platform in volle expansie

Dirk Alshuth: "UiPath werd opgericht in 2005 en na verschillende investeringsrondes tot april 2019 werd een totaal van 1 miljard dollar werd opgehaald bij Venture Capital fonds zoals Accel, CaptialG, Sequoia en anderen, is het bedrijf op vijf jaar tijd uitgegroeid tot een bedrijf met meer dan 3.000 werknemers en met een waardering van 7 miljard dollar. In 6.000 ondernemingen wereldwijd zijn meer dan 5 miljoen software robots of Ďvirtuele medewerkersí van het UiPath RPA-platform actief. Technologiebedrijven en analysten zoals Gartner en Forrester herkennen het groeiende belang van RPA en de toonaangevende rol van UiPath omtrent hyperautomation."

Het UiPath-platform is vandaag de†enige end-to-end RPA-oplossing en combineert vaardigheden, zoals†process mining†en†process analytics, maar ook de mogelijkheid om robots te laten leren door inzet van artificial intelligence (AI) en machine learning (ML).†De technologie heeft bewezen bij bedrijven en overheden over de gehele wereld, waaronder bijna de helft van alle maakbedrijven in de Forbes Global 2000 en de Forbes Global 500, dat het†iedere†organisatie in staat stelt om zijn digitale bedrijfsvoering met ongeŽvenaarde snelheid op te schalen.

Werkt u aan een oplossing in de strijd tegen het coronavirus of biedt u die al aan? Laat er de hele Agoria-community van profiteren en vergroot tegelijk uw visibiliteit! Het volstaat om een mailtje te sturen naar redac@agoria.be. Alleen projecten en oplossingen die rechtstreeks verband houden met de coronacrisis worden in aanmerking genomen. Alvast bedankt voor uw medewerking!Strijd tegen het coronavirus: inspirerende initiatieven

In deze COVID-19-crisis zien bij onze lidbedrijven en andere organisaties tal van initiatieven het licht, om de epidemie te bestrijden, het verzorgend personeel en de maatschappij in haar geheel te ondersteunen of nog om de continuÔteit van het werk te verzekeren.

Ontdek die initiatieven hier