Probeer in te breken in het koelingssysteem van een kerncentrale. Met deze uitdaging gingen de studenten cybersecurity van Thomas More aan de slag. Geen eitje, zo blijkt: nog geen enkele student heeft de simulatie tot een goed einde gebracht. De straffe ontwikkelaar van deze nagelbijter? Kersvers Agoria-lid Resilient Security. “We willen onze expertise delen met scholen”, zegt Managing Partner en Business Developer Wesley Venstermans. “Zij leiden onze collega’s van morgen op.”


Wie?

Resilient Security uit Heverlee, Vlaams-Brabant.

Wat?

Helpt bedrijven om digitale bedreigingen snel te detecteren en gepast te beantwoorden. De focus ligt op kritische infrastructuren en essentiële dienstverleners maar ook op productielijnen, transport, logistiek, energie en afvalverwerking.

Waarom kudos?

Resilient Security gaat niet alleen een duurzame relatie aan met klanten, maar ook met hogescholen. Met educatief materiaal vanuit de business zelf ondersteunt het scholen in hun opleidingen.

 

De vraag om deze simulatie uit te werken, kwam van Thomas More. Daar was men op zoek naar meer expertise in cybersecuritytoepassingen voor Operationele Technologie en industriële Internet of Things. Daarom bedacht Resilient Security een uitdaging waarin studenten de kwetsbaarheden in het veiligheidssysteem van een kerncentrale ontdekken. Ofwel leidt hun pad naar succes, ofwel blijkt het securitysysteem toch taaier dan gedacht.

Een stevige uitdaging, die ook visueel aantrekkelijk is. “Met ons team werkten we een volledige grafische interface uit en schreven we zelfs een uniek protocol, helemaal from scratch”, vertelt Wesley Venstermans. “De koeltoren en de reactorgebouwen hebben we geprint in 3D en in een landschap geplaatst.”

Enthousiaste studenten

Het project loopt nog, maar is nu al een groot succes. Zowel de studenten als de docenten zijn enthousiast, én er volgde al een gastcollege. “Niet alleen met onze klanten willen we duurzame relaties onderhouden, maar ook met de scholen”, legt Wesley uit. “Zij leveren de werkkrachten van morgen. Door levensechte scenario’s uit te werken die vanuit de praktijk zelf komen, krijgen we meteen ook een idee van de capaciteiten van de studenten. Sommige profielen kunnen perfect bij Resilient Security aan de slag.”

Kwetsbare machines

Resilient Security viert bijna zijn eerste verjaardag. De oprichting kwam er vanuit een urgente nood: “We merkten dat binnen bedrijven de beveiliging van IT meestal relatief up-to-date is, terwijl dat bij OT niet het geval is”, vertelt Wesley. “Een moderne en veilige pc kan geen machine aansturen die op 30 jaar oude systemen draait. Dat maakt die machine enorm kwetsbaar voor cyberaanvallen. Resilient Security slaat de brug tussen beide systemen en verlaagt zo de risico’s voor de organisatie.”

Groeiende maturiteit

De overheid voorziet verschillende initiatieven om het belang van cybersecurity bij bedrijven te doen groeien. Die groeiende maturiteit nam door corona een sterke vlucht. “Plots was er meer nood aan een veilige en performante werkplek, vaak vanuit een thuisnetwerk. Sommige bedrijven zeggen dat ze hierdoor een sprong van 10 jaar hebben gemaakt. Resilient Security ondersteunt bedrijven om niet alleen aan hun werknemers, maar ook aan hun klanten een veilige digitale omgeving aan te bieden.”