De MIVB heeft op 6 december†2016 een open data-website voor ontwikkelaars gelanceerd.†Via deze website krijgen ze toegang tot een heleboel gegevens, zoals de real time wachttijden, waarmee ze nieuwe apps kunnen ontwikkelen. De MIVB is de eerste openbaarvervoersmaatschappij in BelgiŽ die haar real time gegevens openstelt.

De Brusselse openbaarvervoersmaatschappij stelt al verschillende jaren haar geplande gegevens ter beschikking van derden. Het gaat om het geplande aanbod, zoals dienstregelingen, lijnen en haltes.†Toegang tot de†Open Data-website gebeurt via:†opendata.stib-mivb.be.

Geplande en reŽle tijd

De portaalsite vereenvoudigt de toegang en de manier waarop ontwikkelaars de gegevens kunnen gebruiken. Maar de MIVB gaat verder dan dat door niet alleen het geplande vervoersaanbod beschikbaar te stellen, maar ook de gegevens over het vervoersaanbod in reŽle tijd.

De portaalsite biedt twee interfaces aan voor de programmatie van apps (API Ė Application Programming Interface): de ene met het geplande aanbod (haltes en geolocalisatie, lijnen en reisweg, detail van de halteplaatsen en theoretische dienstregelingen aan elke halte) en de andere met gegevens in reŽle tijd (volgende doorkomsten aan de haltes, positie van de voertuigen aan de haltes). De website beschikt eveneens over een forum om deze te delen.

Gegevens beschikbaar voor meer vernieuwing

De bedoeling van de MIVB is haar gegevens te delen via haar nieuwe portaalsite. Ontwikkelaars kunnen die dan raadplegen, gebruiken en combineren, om nieuwe toepassingen te ontwikkelen die deze gegevens gebruiken. Het gaat om toepassingen die verder kunnen gaan dan uitsluitend het openbaar vervoer, wat de MIVB voor haar rekening neemt, en zo het openbaar vervoer nog meer een centrale plaats te geven in het dagelijks leven. De MIVB geeft eveneens de voorkeur aan innovatie en opent de deur voor nieuwe oplossingen die de mobiliteit en het leven verbeteren van alle gebruikers van het Brusselse openbaar vervoer.

De lancering van de Open Data-website is een cruciale stap in de digitale ontwikkeling van de MIVB, die de komende maanden een nieuwe website en mobiele applicatie krijgt.