QinetiQ mag meebouwen aan de ontwikkeling en assemblage van de ALTIUS-aardobservatiesatelliet; een contract ter waarde van €75 miljoen. OIP Sensor Systems is de hoofdaannemer voor het vervaardigen van het wetenschappelijke instrument aan boord van de ALTIUS-satelliet. Dit contract is €40 miljoen waard.


ALTIUS (Atmospheric Limb Tracker for Investigation of the Upcoming Stratosphere) valt onder het ESA Earth Watch-programma, met als doel nieuwe wetenschappelijke aardobservatiesatellietmissies en data-exploitatieprogramma's te ontwikkelen, om zo de wetenschap over en de kennis van onze planeet te bevorderen. Na een ontwikkelingsfase van meerdere jaren bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA), de wetenschappelijke leider van de genoemde missie, ondersteunt het Federaal Wetenschapsbeleid dit project sinds 2016 en beschouwt het dit als een "geweldige kans voor de Belgische wetenschappers, maar ook voor bedrijven in ons land".

Nieuwe generatie van het PROBA-platform

De ALTIUS-satelliet wordt gebouwd op het veelzijdige P200-platform van QinetiQ. De nieuwste generatie van het succesvolle PROBA-platform leverde uitstekende prestaties bij eerdere ruimtemissies en heeft meer dan 35 jaar in een baan rond de aarde gedraaid. QinetiQ, dat zelf over nieuwe state-of-the-art cleanroomfaciliteiten beschikt in Kruibeke, zal voor de ontwikkeling en assemblage ervan een consortium van bedrijven leiden uit België, Canada, Luxemburg en Roemenië.

Het ALTIUS-instrument, ontwikkeld door OIP Sensor Systems, bestaat uit drie onafhankelijke spectrale camera’s die het UV-, VIS- en NIR-bereik bestrijken. Zij kunnen metingen in verschillende geometrieën uitvoeren vanuit een Low Earth Orbit, waardoor ze concentratieprofielen kunnen verzamelen. Deze metingen worden niet alleen uitgevoerd door gebruik te maken van de breking van het zonlicht in de atmosfeer, maar ook door middel van het absorberen van de zonne- en stellaire spectra. Dat zorgt voor een continue meetcapaciteit over de volledige atmosfeer. 

Studies met betrekking tot klimaatverandering

"Het is een geweldige kans voor QinetiQ om onze capaciteiten te demonstreren en zinvol werk te verrichten voor het welzijn van onze moederplaneet", zegt Frank Preud’homme, Sales and Business Development Director bij QinetiQ België. Lieve de Vos, Directeur Ruimtevaart voor OIP Sensor Systems, gaf eveneens het belang aan van deze missie: "Met het ALTIUS-project kan OIP bijdragen tot de zeer actuele studies met betrekking tot klimaatverandering, door middelen te voorzien om de atmosfeer van de aarde te bewaken".

 
Bent u winnaar ? Laat het ons weten !
U bent lid van Agoria en uw bedrijf heeft succes geboekt: belangrijke nieuwe orders, innovatie, uitbreiding, onderscheiding, bedrijfsovername.....? Laat het ons weten! Uw nieuws wordt gepubliceerd op www.agoria.be evenals in deze rubriek op Agoria Online.

Hoe doe je dat? Het is heel eenvoudig: stuur een tekst van maximaal ongeveer twintig regels (bij voorkeur met foto) naar redaction@agoria.be.