Dirk Gyzels, Hoofd van de Preventiedienst bij Inovyn Manufacturing Belgium in Antwerpen, is verkozen tot Preventieadviseur van het Jaar. Agoria looft de veiligheidsadviseur voor zijn uitgewerkt preventiebeleid met grote betrokkenheid met contractors. Gyzels nam de award gisteren in ontvangst bij Agoria. Meer dan vijftig opdrachtgevers en installatie- en technische onderhoudsbedrijven waren daarbij aanwezig.


Het is de elfde keer dat Agoria de Preventieadviseur van het Jaar verkiest. Daarmee willen we  bedrijven belonen die zich inzetten voor de veiligheid voor hun werknemers en aannemers en die tegelijk bijdragen tot het veiligheidsbeleid in het kader van werken met derden, en in het bijzonder met contractors. Eerder sleepten al BASF, Electrabel Doel, Total Raffinaderij Antwerpen, Caterpillar, AW Europe, Volvo Cars en Borealis en Janssen Pharmaceutica de award in de wacht.

Inovyn produceert chloor, hoofdzakelijk als grondstof voor grote klanten in de haven van Antwerpen, en aanverwante producten zoals natrium- en kaliumhydroxide. Dirk krijgt de award vooral omdat hij oog heeft voor de veiligheid van de eigen medewerkers en contractoren op het bedrijfsterrein. De toepassing van het beleid richt zich ook tot contractoren, zoals o.a. bij werkvergunningen en laatste minuut risicoanalyses, observatierondgangen, opleidingen en incidentenonderzoek. Dirk hanteert ook een zeer sterke betrokkenheid  van de contractors in de communicatie, gesteund op nabijheid en bereikbaarheid.

Bovendien zijn er in het bedrijf verschillende verbeterprogramma’s die het veiligheidsbeleid ondersteunen, zoals consequent leidinggeven, 20 principes van arbeidsveiligheid en procesveiligheid, Life Saving Rules, audits, gedragsobservaties en een werkgroep met contractoren. Het consequent leidinggeven houdt zowel waarderen als sanctioneren in. Er is een beloningssysteem voor de beste observatie van de maand en een malussysteem voor het contractorbedrijf bij het overtreden van een “Life Saving Rule”, maar ten voordele van een goed doel. Er is ook een zeer opendeurbeleid rond veiligheid, gezondheid en milieu en de bereidheid om bestaande gewoontes en procedures in vraag te stellen, telkens met aandacht voor het vinden van praktische oplossingen. Hierbij hanteert Dirk het motto “Inspraak zonder inzicht geeft uitspraken zonder uitzicht”! 

Agoria draagt veiligheid op de werkvloer hoog in het vaandel, zowel naar eigen leden als naar opdrachtgevers actief in andere sectoren dan de technologische industrie. Instrumenten zoals de Agoria codes van goede praktijk en de uitreiking van de award zijn hiervan enkele concrete voorbeelden.

“Preventie gaat over het voorkomen  van kleine ongemakken en grote drama’s. De rol van de preventieadviseur is daarom fundamenteel voor alle werknemers  die in een bedrijf aan het werk zijn. Daarbij mag geen onderscheid gemaakt worden tussen de eigen medewerkers en de collega’s die voor rekening van andere bedrijven bij u aan de slag zijn. Het zijn allemaal mensen die ’s morgens naar hun werk gaan en die ’s avonds even gezond weer naar hun familie moeten kunnen vertrekken. Dat heeft Dirk Gyzels perfect begrepen en dat maakt van hem een voorbeeld dat we met veel plezier toejuichen”, zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria.

Bekijk hier alle foto's van het seminarie 'Stressvrij werken als contractor?' en de awarduitreiking van de Preventieadviseur van het Jaar 2019.