Er circuleren momenteel valse e-mailberichten waarin oplichters zich als Agoria voordoen en hun doelwit informatie over openstaande facturen en betalingen proberen te ontfutselen. Wees op uw hoede, want Agoria heeft uiteraard niets met deze frauduleuze praktijken te maken.


Een alert lidbedrijf maakte ons attent op onderstaande e-mail die een van zijn medewerkers op dinsdag 21 april ontving: 

Zoals u kunt lezen, doen onbekende cybercriminelen zich in deze e-mails voor als Agoria. Ze proberen hun doelwitten gedetailleerde informatie over openstaande facturen en betalingen te ontfutselen, om hen er vervolgens toe aan te zetten de betreffende bedragen naar een frauduleuze rekening over te maken. 

Agoria distantieert zich nadrukkelijk van deze praktijken. Belangrijk om weten: als uw onderneming financiële correspondentie van ons ontvangt, wordt die uitsluitend via het e-mailadres accounting@agoria.be of accounting@bluepoint.be verzonden. We zullen u ook nooit vragen om onze bankrekeningen aan te passen, wij beschikken reeds lang over zichtrekeningen bij alle grootbanken.

Wij raden u ook sterk aan om elke aanvraag van een leverancier voor een wijziging van rekeningnummer, altijd te dubbelchecken met de leverancier in kwestie. Fraude met facturen en bankrekeningen komt frequent voor. 

Tot slot wensen we u nog te waarschuwen dat de phishingmail waarvan in dit bericht sprake is, helaas geen alleenstaand geval is. Recent nog meldden we dat internetcriminelen in heel Europa de coronacrisis aangrijpen om hun slag te slaan. Veel bedrijven zijn immers kwetsbaarder dan ooit, omdat hun dagelijkse manier van werken (soms heel ingrijpend) werd aangepast of omdat de operationele focus tijdelijk bij andere prioriteiten dan cyberveiligheid ligt. 

Wat kunt u zelf doen?

Als u zelf ook een phishingmail zou ontvangen, stuur die dan zeker zo snel mogelijk door naar suspect@safeonweb.be voor verdere analyse. Wordt Agoria in die phishingmail genoemd? Zet dan liefst ook onze cybersecurity-expert yves.schellekens@agoria.be in cc van uw melding aan Safeonweb.be. 

Maar u kunt ook preventief optreden. Zo loopt er momenteel een tijdelijk aanbod waarbij u via Agoria gratis het cyberveiligheidsniveau van uw onderneming kunt laten testen door de experts van Bitsight, een vaste partner van het Centrum voor Cybersecurity Belgium. U ontvangt dan gedurende een bepaalde periode gratis toegang tot een portaal, waar u een overzicht vindt van uw voornaamste kwetsbaarheden, risico’s, infecties, enz., op basis van 25 criteria in het domein van cyberveiligheid. Zo krijgt u snel een beter beeld op de prioriteiten voor uw bedrijf met betrekking tot cyberveiligheid. 

Daarnaast organiseren we op 23 april ook een gratis webinar ‘Veilig en efficiënt telewerken’in samenwerking met Synergics, Microsoft en Solvay Business School of Economics and Management, waar u heel wat nuttige tips krijgt om allerlei vormen van internetcriminaliteit te voorkomen. Dit webinar wordt op 24 april ook in het Frans gegeven.