Agoria-lidbedrijf Picanol heeft een belangrijke rol gespeeld in de veilige landing van de NASA-robot Perseverance op Mars. De hittebestendige superparachute waarmee de Marsverkenner veilig en zacht kon landen, werd namelijk geweven op een machine van deze bekende producent van industriële weefmachines.


De parachute voor de NASA moest aan heel extreme voorwaarden voldoen. Zo moest hij hittebestendig en ultralicht zijn. Tegelijk moest hij ook in staat zijn om tijdens de landingsfase de Perseverance af te remmen van zo'n 940 mph naar 200 mph.

Om die specificaties te kunnen opleveren, klopte het Britse bedrijf Heathcoat Fabrics Limited, dat door de NASA werd geselecteerd voor het design en de productie van de landingsparachute, aan bij een machineleverancier waarbij het al langer klant is, nl. Agoria-lidbedrijf Picanol.

Het eindresultaat van het ontwikkelingsproject was een stof die 30% sterker was dan concurrerende stoffen op basis van gewicht vóór veroudering door hitte, en 80% sterker na veroudering door hitte.

Picanol zorgde er ook voor dat de parachute in zijn eigen vestiging in Ieper kon geweven worden. "Wij hebben de meest geavanceerde machines ter wereld voor zulke technische opdrachten", vertelde Frederic Dryhoel, bedrijfswoordvoerder van Picanol Ieper, daarover aan de VRT: "Onze nieuwste topper is de OptiMax-i en staat in Ieper. Met die machine weven we stof voor airbags, zeilen, kogelvrije vesten en dus ook parachutes." 

De Perseverance is op 18 februari op Mars geland. Tijdens deze missie wil de NASA de geschiedenis en de geologische processen aan het oppervlak van Mars onderzoeken. Men wil o.a. verder speuren naar sporen van leven op Mars, stalen vanop Mars voorbereiden om later naar de Aarde te kunnen terugsturen en verder nog onderzoek verrichten met het oog op mogelijke toekomstige missies met mensen.

Meer weten? Picanol publiceerde dit blogbericht over deze bijzonder straffe toepassing van zijn technologie.