Minder dan een jaar na de aankondiging van de oprichting van de Industry 4.0 Campus in de Antwerpse havenzone, hebben Orange Belgium en zijn industriële partners voor het eerst de toepassingen onthuld die ze gerealiseerd hebben door samen te innoveren binnen het unieke 5G-netwerk van Orange Belgium.


De Industry 4.0 Campus bevindt zich in de Antwerpse haven, de tweede grootste haven van Europa en een innovatiegericht logistiek knooppunt. Het 5G-netwerk dat Orange Belgium er heeft uitgerold, is het eerste grootschalige standalone netwerk van het land. 

De eerste real-life toepassingen die er inmiddels werden ontwikkeld, op maat van bedrijven, tonen de kracht van het 5G-netwerk van Orange Belgium aan, en de waaier aan mogelijkheden die deze technologie biedt voor de Belgische economie.

Haven van Antwerpen

Het havenbedrijf besliste om een sleepboot van de Port of Antwerp aan te sluiten op het 5G-netwerk van Orange, waardoor het schip real-time beelden en andere gegevens (radar, sonar) kan streamen naar de controlekamer. Met behulp van deze real-time informatie kan de Port of Antwerp de efficiëntie en de veiligheid van het slepen van schepen doorheen de haven verhogen. Dit maakt het mogelijk om het aantal schepen dat dagelijks de haven binnenkomt en verlaat op een zo veilig mogelijke manier te verhogen.

Erwin Verstraelen, Chief Digital & Innovation Officer van de Port of Antwerp: “In de haven van Antwerpen kijken we naar een aantal concrete 5G-toepassingen, zoals slimme camera's, drones en autonome schepen en vrachtwagens. Het is belangrijk om nu als bedrijf te leren over deze technologie en ons geleidelijk voor te bereiden op de komst ervan, want het grote potentieel ligt in B2B-toepassingen. Het is ook belangrijk om te beseffen dat 5G deel uitmaakt van de digitale infrastructuur van ons land en dat we het ons niet kunnen veroorloven om de boot daar te missen.”

Covestro

Hightech polymeerfabrikant Covestro gebruikt het potentieel van 5G om zijn field operators in real-time toegang te geven tot alle informatie die zij nodig hebben. Voor inspecties van chemische fabrieken is een aanzienlijke hoeveelheid technische informatie over de bedrijfsinrichting nodig en is een grote deskundigheid van de field operator vereist. De operatoren van Covestro beschikken over een tablet of een slimme bril en zijn dankzij het 5G-netwerk in real-time verbonden met grote hoeveelheden technische gegevens en video's, inclusief 3D-modellen van de te onderhouden installatie. Met 5G kunnen de operatoren ook op afstand assistentie inroepen. Deze toegang tot cruciale informatie verbetert de werkprocessen aanzienlijk en de assistentie op afstand verlaagt de behoefte aan fysieke aanwezigheid in de chemische productieomgeving.

Peter Verdonck, Venture Manager Covestro aniline expansion project: “Eerst en vooral waren we verbaasd over de sterkte van de 5G-dekking in onze buitenproductie-installaties, zelfs tussen de staalconstructies. Het is duidelijk dat 5G ons de mogelijkheid biedt om een nieuw, papierloos tijdperk in te gaan. Via een online, snel en veilig datanetwerk zullen we ervoor kunnen zorgen dat de field operators in de toekomst altijd direct over de nieuwste technische informatie beschikken. Ook het feit dat ze makkelijk externe online hulp kunnen inroepen is een grote toegevoegde waarde. En dankzij slimme brillen hebben onze field operators en technici bovendien hun handen vrij om te werken. We zijn ervan overtuigd dat 5G een cruciale transformatie in onze sector zal teweegbrengen.”

Borealis

Borealis, een leverancier van innovatieve oplossingen op het gebied van polyolefinen, basischemicaliën, meststoffen en melamine, is actief in een industrie die een extreem hoog niveau van kwaliteitscontrole vereist. Dankzij de sterk beveiligde datatransmissie die door het 5G-netwerk van Orange Belgium mogelijk is, kan het bedrijf de apparatuur van de fabrieken op een veilige manier verbinden met cloud-gehoste AI-kwaliteitscontrolesystemen. De connectiviteit is nu losgekoppeld van de kabelinfrastructuur, maar met behoud van de data-isolatie en de hoogste industriële productiestandaarden.

Nathalie Rigouts, hoofd IT-innovatie van Borealis: “Met 5G kunnen we grote hoeveelheden data verzenden, op een zeer snelle en zeer veilige manier, en zo een productie van hoge kwaliteit garanderen.”

BASF

Chemiereus BASF, ten slotte, werkt samen met Orange Belgium om zijn medewerkers en bezoekers uit te rusten met multifunctionele 5G-smartphones. De strategie van BASF is gebaseerd op het 'one-device' beleid: robuuste 5G-smartphones kunnen zorgen voor bedrijfskritische communicatie (Push-to-X) en andere smartphonetoepassingen. BASF is ook van plan om gebruik te maken van 5G-mogelijkheden om locatiegebaseerde veiligheidstoepassingen en hoogwaardige real-time beelden te implementeren. Het 5G-netwerk van Orange Belgium biedt de lage latency die nodig is voor bedrijfskritische communicatie en garandeert tegelijkertijd dat noodkanalen prioriteit krijgen. In geval van een ernstig incident worden deze kanalen beschermd tegen network overflow dankzij 5G network slicing. 

Steven Werbrouck, expert site automation services and connectivity, BASF Antwerpen: “Het zou geweldig zijn om te evolueren naar een situatie met één toestel, zowel wat betreft het comfort voor de gebruiker als wat betreft de totale kostprijs van de toestellen. Als we daarnaast een aantal nuttige functies zouden kunnen toevoegen voor de interventieteams, of ze nu van de medische dienst of de brandweer zijn, dan kunnen we hen ook helpen om efficiënter te werken. Denk aan geofencing, videostreaming met body cams of het linken van draagbare gasdetectoren met het overzicht van de dispatcher. Wat we tot nu toe hebben gezien ziet er veelbelovend uit. Als de dekking en de kwaliteit van de dienstverlening gegarandeerd kan worden, dan zou dit wel eens het draadloze netwerk van de toekomst kunnen zijn!”

Meer weten over deze 4 innovatieve toepassingen van 5G in de haven van Antwerpen? Bekijk in dit persbericht een videofilmpje over elke use case.