Op donderdag 23 mei 2019 komen meer dan 2000 leerlingen, organisaties en bedrijven bijeen om zich samen te buigen over mechanica, technologie en elektriciteit. Het grote publiek is welkom tijdens de nocturne, waarbij cabaretier Henk Rijckaert zijn passie voor techniek met de bezoekers deelt.


Eerste editie Techniekfestival

Het voormalige Technologica en Boetiek Techniek bundelen de krachten en smelten samen tot het Techniekfestival. De eerste editie vindt plaats op donderdag 23 mei 2019. In Flanders Expo verzamelen niet alleen organisaties, bedrijven en Oost-Vlaamse scholen die bezig zijn met mechanica, technologie en elektriciteit, maar ook en vooral meer dan 2000 leerlingen. Zij krijgen die dag een uitgebreide waaier aan techniekworkshops en -initiatieven voorgeschoteld. 

Meer dan 2000 leerlingen

Tussen 9 en 16 uur proeven 1500 leerlingen uit het vijfde jaar basisonderwijs van techniek aan de hand van vele uitdagende doe-activiteiten. Een 600-tal leerlingen van het 5de jaar beroepsgericht en technisch onderwijs maken dan weer kennis met de nieuwste technologieën binnen verschillende sectoren. Dit gebeurt in workshops die scholen, organisaties en bedrijven aanbieden. Het Techniekfestival laat de bezoekers ook kennismaken met tientallen eindwerken van jonge talenten. Voor de studenten is dit een generale repetitie voor hun examen, waarbij ze feedback krijgen van mensen uit het bedrijfsleven. 

Kinderen laten proeven van techniek en hun eigen talenten. Zodat ze de smaak te pakken kunnen krijgen en positief kiezen voor een technische opleiding. Tegelijk scholieren in technische en beroepsopleidingen laten kennismaken met de nieuwste technologische snufjes en gespecialiseerde machines. Dat is de dubbele doelstelling van dit festival en dat zijn meteen twee vliegen in één klap. 

Hey, that's me!  

Onze maatschappij en jobs veranderen aan een razendsnel tempo. Op het Techniekfestival geeft Agoria een workshop over welke innovatieve rol bij een bepaalde persoonlijkheden past via de nieuwe online profieltest 'Hey that's me!'. 

"Heel wat bedrijven smeken nog steeds om technisch geschoold personeel. We hopen dat veel jongeren er de smaak te pakken krijgen en voor een technische richting kiezen."

Het Techniekfestival toont ook aan dat de netwerken tussen bedrijven en Gentse scholen steeds sterker worden. Dat is een goede zaak. Zulke netwerken leiden bijvoorbeeld tot waardevolle stageplaatsen voor leerlingen. Ze vergemakkelijken ook de doorstroom naar de arbeidsmarkt, eens men met succes is afgestudeerd.   

Bezoekers kunnen ook in contact komen met verschillende regionale industriebedrijven en deelnemen aan de workshops.

  • ABC Engines: in een escape room leren leerlingen een motor kennen door foutmeldingen zo snel mogelijk op te lossen.
  • ArcelorMittal: een doe-activiteit met drones en demonstratie zoals deze worden gebruikt op de bedrijfssite.
  • Volvo Cars: toveren of techniek? Bedien een echte Volvo vanop afstand of laat je interviewen door een Volvo.

Rond 19 uur brengt Henk Rijckaert zijn slotshow 'Elke revolutie begint in een kot'. Het is met andere woorden zeker de moeite om een bezoek te brengen aan de toekomst van techniek. 

Partnerschap in Oost-Vlaanderen

Sinds dit schooljaar wordt het Techniekfestival gedragen door een breed partnerschap. Samen met RTC Oost-Vlaanderen, TOFAM Oost-Vlaanderen, Provincie Oost-Vlaanderen, Stad Gent, VOLTA, Alimento, Cobot, PlastIQ/Co-Valent en ArcelorMittal wordt het beroepsgericht en technisch onderwijs in de kijker gezet. 

Praktische informatie

Het dagprogramma (van 9 tot 16 uur) is toegankelijk voor basisscholen en secundaire scholen die op voorhand inschreven. Vanaf 17 uur start de nocturne voor het grote publiek. Het festival is gratis en vindt plaats in Flanders Expo Gent (hal 3 en 5). www.techniekfestival.be 

Contact