Eerder in onze blogreeks over duurzame huishoudelijke houtverwarming spraken we al over de impact van droog (positieve impact) of vochtig (negatieve impact) hout op het rendement van houtkachels. Deze factor, waar we als gebruiker zelf een directe impact op hebben, kan ook in aanzienlijke mate positief bijdragen aan de reductie van fijn stof.


De verminderde fijnstofuitstoot zien we bij het gebruik van gekliefd en goed gedroogd hout, en dit positieve effect wordt alleen maar groter wanneer de verbranding in een recent houtverwarmingstoestel gebeurt, waar tot 88% minder fijn stof wordt uitgestoot.

Het juiste toestel en het juiste hout zijn 2 zaken waar we zelf over kunnen waken en die een enorme impact hebben op ons milieu!

Door de combinatie van een snelle vervanging van minder efficiënte apparaten (open haarden en toestellen van vóór 2000) en het gebruik van een kwalitatieve brandstof, is het zelfs mogelijk om de stofemissie van brandhout bij huishoudelijk gebruik vanaf heden tot in 2030 met een factor 10 te verlagen.

Deze cijfers zijn afkomstig van een in 2017 gerealiseerde studie door het CERIC laboratorium (http://www.laboratoire-ceric.com) en ADEME (Franse Agentschap voor Milieu en Milieumanagement - http://www.ademe.fr/en). Ook al werd de studie uitgevoerd in Frankrijk, aangezien daar het aandeel individuele houtenergie nog groter is dan bij ons, kunnen deze resultaten alleen maar inspirerend werken voor België.

Dit artikel is onderdeel van een reeks blogposts waarmee de leden van onze bedrijvengroep Agoria-CIV de kachelliefhebbers in Vlaanderen willen informeren over de verschillende mogelijkheden en beschikbare technologieën voor duurzame huishoudelijke houtverwarming. Sensibilisering is een belangrijke stap om de doelstellingen van de Green Deal ‘Huishoudelijke houtverwarming’ te kunnen realiseren. Agoria, het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid en 22 andere partners willen met die Green Deal hun steentje bijdragen om de impact van huishoudelijke houtverwarming op de luchtkwaliteit in Vlaanderen drastisch te verminderen.