Elk jaar treedt de discussie op over de uitstoot van fijne deeltjes uit individuele houtverwarmingstoestellen. Tijd voor facts en figures.


Onderzoek heeft uitgewezen dat vochtig hout (hout met vochtgehalte van ca. 30%, gerealiseerd na 1 jaar drogen), een sterk negatieve impact op het rendement van een houtverbrandingstoestel heeft. Zeker bij oudere toestellen (daterend van vóór 2000), maar evenzeer onder de recente toestellen zien we de positieve impact van gekliefd en gedroogd (vocht< 20%) hout. Nieuwe toestellen met goed gedroogd hout halen bijna 80% rendement. Oude toestellen  met vochtig hout amper 40%.

 

Door de combinatie van een snelle vervanging van minder efficiënte apparaten (open haarden en toestellen van vóór 2000) en het gebruik van een kwalitatieve brandstof, is het zelfs mogelijk om de stofemissie van brandhout bij huishoudelijk gebruik vanaf heden tot in 2030 met een factor 10 te verlagen.

Deze resultaten zijn afkomstig van een in 2017 gerealiseerde studie door het CERIC laboratorium (http://www.laboratoire-ceric.com) en ADEME (Franse Agentschap voor Milieu en Milieumanagement - http://www.ademe.fr/en). Ook al werd de studie uitgevoerd in Frankrijk, aangezien daar het aandeel individuele houtenergie nog groter is dan bij ons, kunnen deze resultaten alleen maar inspirerend werken voor België.

Dit artikel is onderdeel van een reeks blogposts waarmee de leden van onze bedrijvengroep Agoria-CIV de kachelliefhebbers in Vlaanderen willen informeren over de verschillende mogelijkheden en beschikbare technologieën voor duurzame huishoudelijke houtverwarming. Sensibilisering is een belangrijke stap om de doelstellingen van de Green Deal ‘Huishoudelijke houtverwarming’ te kunnen realiseren. Agoria, het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid en 22 andere partners willen met die Green Deal hun steentje bijdragen om de impact van huishoudelijke houtverwarming op de luchtkwaliteit in Vlaanderen drastisch te verminderen.