Dankzij een unieke technologie op het gebied van digitale verdoving maakt Oncomfort een dubbelcijferige groei door, én is het bedrijf van plan om uit te breiden naar een tiental landen. Een kennismaking met een interessante scale-up.


"Onze visie: aanwezig zijn in elke operatiekamer, op mondiaal niveau." Ambitieus is Mario Huyghe, CEO van Oncomfort, zeker en vast. En terecht: de kmo uit Waver ontwikkelt een uniek product dat aan populariteit begint te winnen in ziekenhuizen. "Dit product is digitale verdoving, die de pijn en angst van de patiënt vermindert zonder farmacologie," legt Mario Huyghe uit. "En dit is te danken aan virtual reality technologie."

Hypnose en virtual reality

Hypnose wordt al lang gebruikt voor sommige operaties, omdat het de mogelijkheid biedt om wakker te worden met weinig of geen bijwerkingen. "Maar het proces is omslachtig: elke keer is het een vrij lange operatie door een hypnotherapeut-anesthesist met slechts één patiënt. Met ons systeem kan de techniek veel gemakkelijker en breder worden toegepast: met de virtual reality headset worden zeven scenario's in tien talen geleverd. "

Digitale sedatie wordt al toegepast in een veertigtal ziekenhuizen om de pijn te verminderen bij interventies onder plaatselijke verdoving, in de cardiologie en interventionele radiologie, in de oncologie... Ongeveer 8000 patiënten, volwassenen en kinderen, zijn reeds behandeld en 1700 anderen zijn betrokken bij onderzoeksprogramma's. De digitale sedatiesets van Oncomfort worden lokaal geassembleerd/gecustomiseerd door FlexPack, een beschermde werkplaats in Puurs.

Internationalisering

Met succes is de kmo nu op zoek naar uitbreiding naar het buitenland. "Momenteel zijn we vooral aanwezig in België en Frankrijk, waar we 40% van onze omzet genereren", vervolgt Mario Huyghe. "Maar we willen via distributienetwerken nog een tiental andere landen aanboren. "Dit betekent een verdubbeling van het aantal medewerkers (van 7 naar 14) en het aantrekken van nieuw kapitaal, met name via de scale-up-programma's van Agoria en Sirris." 

Oncomfort werd genomineerd voor de Big Squeeze in de categorie Disruptive Innovation.  Ook andere Agoria-leden zijn genomineerd: Datastories (Startup, een geautomatiseerd analyseplatform gebaseerd op AI) en Spentys (Student Startup, een 3D-printplatform voor orthopedische medische hulpmiddelen). Steun ze en stem voor 25 februari!