Agoria-lid Octinion, een R&D-bedrijf uit Leuven, heeft een plukrobot voor aardbeien ontwikkeld. Het prototype werd onlangs officieel voorgesteld tijdens de Internationale Aardbeienbeurs in Hoogstraten.

De robot is specifiek toegespitst op stellingteelt, een methode die in BelgiŽ en de buurlanden heel gangbaar is. Hij kan zowel binnen als buiten plukken.†Bekijk hier een filmpje van de robot in actie:

Puur Belgisch

De innovatieve aardbeiplukrobot is een puur Belgisch product. Het team ingenieurs van Octinion werkte voor de ontwikkeling samen met de KULeuven en Flanders Make. Het project werd daarnaast ook ondersteund door het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen en door het Proefcentrum Hoogstraten. Tom Van Delm, Directeur bij het Proefcentrum: "We zijn ervan overtuigd dat de robot een ware revolutie kan teweegbrengen in de wereldwijde aardbei-industrie."

Menselijke plukkers niet overbodig

Volgens de makers zal de robot ervoor zorgen†dat de aardbeisector een toekomst blijft hebben in BelgiŽ.†Het moeilijk vinden van arbeidskrachten vormt een reŽel gevaar voor het behoud van deze sector in ons land. De robot maakt menselijke plukkers echter niet overbodig: zij moeten de moeilijk bereikbare vruchten nog steeds naplukken. Maar de robot plukt wel aan constante snelheid en bijvoorbeeld ook 's nachts.

"De unieke troef van de robot zit in de verhoogde kwaliteit," aldus Tom Coen, CEO van Octinion: "het uiteindelijke product zal een ingebouwde kwaliteitsmeting bevatten die het mogelijk maakt nog accurater te sorteren, de teelt heel nauwkeurig op te volgen en belangrijke informatie aan de teler te geven, en zelfs precisielandbouw toe te laten. Allemaal zaken die zelfs de beste menselijke plukker nooit kan met het blote oog."

In Hoogstraten werd het eerste prototype van de robot getoond. De beta-versie van de machine wordt begin 2017 verwacht en zal proefdraaien bij een aantal telers. De commerciŽle robot rijdt vanaf begin 2018 rond in serres in BelgiŽ en daarbuiten.

www.octinion.com