De Waalse regering heeft op voorstel van Pierre-Yves Jeholet, minister van Onderzoek en Innovatie, de ondertekening aangekondigd van de "Prother-wal", een technologisch innovatiepartnerschapsovereenkomst (PIT). Dit project zal de basis vormen voor de financiering van het toekomstige Waalse protontherapiecentrum. Agoria-lid IBA is betrokken partij.


Dit partnerschapsproject zal vier universiteiten (ULB, ULiŤge, UMons en UNamur) en twee bedrijven, IBA en ProtonW.be, samenbrengen. Prother-Wal omvat onderzoek op technologisch niveau (via apparatuur- of materiaalstudie), biologisch onderzoek (via radiobiologie, preklinische modellen) en medisch onderzoek. Dankzij de financiering van het project zal het Waalse protontherapiecentrum kunnen worden opgericht en dus zowel in het kader van klinische studies als van therapeutische behandelingen patiŽnten kunnen behandelen.

Voor dit project maakt het Waals Gewest in totaal 45,93 miljoen euro vrij. Dit zal voornamelijk gebruikt worden voor de financiering van aspecten die verband houden met de uitrusting en het onderzoek van de universiteit en de IBA-teams, alsook voor de coŲrdinatie onder leiding van ProtonW.be. Bovenop dit bedrag werd nog eens 1,95 miljoen euro extra uitgetrokken om de UCLouvain te laten deelnemen aan onderzoeksprojecten in samenwerking met andere Franstalige universiteiten binnen het Waalse protontherapiecentrum.

Het centrum zal worden gevestigd op de site van het nieuwe Marie Curie-ziekenhuis in Lodelinsart. PatiŽnten uit partnerziekenhuizen kunnen er rechtstreeks worden behandeld, in het kader van de samenwerking tussen het centrum en de partnerziekenhuizen.†"Dit is goed nieuws voor de strijd tegen kanker, want protontherapie is een efficiŽntere vorm van radiotherapie", aldus minister Jeholet.

Dominique Demontť, directeur van Agoria Wallonie, die het project 5 jaar lang in zijn vorige functie heeft gedragen, is verheugd met deze aankondiging "voor patiŽnten, onderzoek en Waalse industrie". "Het is een prachtig voorbeeld van samenwerking tussen universiteiten, het toonaangevende bedrijf IBA en de Brusselse ziekenhuisnetwerken", besluit hij.Bent u lid van Agoria en doet uw onderneming het ook goed?
Een bijzondere bestelling,†innovatie, uitbreiding, overname, onderscheiding ...? Laat het ons weten, zodat we uw bericht kunnen publiceren op www.agoria.be en in deze rubriek op de website van Agoria.

Stuur een tekstje van max. 20 regels (liefst met foto) naar redactie@agoria.be.†