Het aantal starters in Vlaanderen zit de laatste jaren in stijgende lijn, en hoewel die toename de voorbije maanden is afgeremd, zijn er ook tijdens de coronacrisis nog bijna 7.000 ondernemers gestart. De nieuwe Startersgids van VLAIO helpt deze kersverse ondernemers op weg.


De Startersgids, die allerlei tips & tricks voor een startende ondernemer bundelt, bestaat uit de online toepassing vlaio.be/startersgids en een boekje. De ondernemer kiest op zijn/haar maat welke onderwerpen en welke werkvorm bij hem/haar passen.

In 7 hoofdstukken, voorgesteld als "stadswijken" (van het Ideeënplein tot Marketing Boulevard over het Financieel District), krijgt de lezer informatie aangereikt over onderwerpen waarover de meeste startende ondernemers vragen hebben. Bij elk onderwerp hoort ook een overzicht naar informatie, inspiratie, tips, templates, uitdagingen én contacten van organisaties om de starter te helpen richting succes.

Online kan men dan een eigen ‘stadsroute’ uitstippelen langs de gekozen topics. Wie een profiel aanmaakt, kan zijn/haar persoonlijke voortgang eenvoudig en overzichtelijk bijhouden. Het boekje gebruikt de (pre)starter tijdens zijn voorbereiding. Bij het boekje hoort een poster waar startende ondernemers het ‘Business Model Canvas’ en de ‘Value Proposition Canvas’ kunnen invullen. Hét boekje om mee te nemen naar de boekhouder, coach, opleiding,…een manier om alle vragen, informatie, tips, oefeningen samen bij te houden.

“Zeggen dat ondernemen geen evidente reis is, is een understatement. Een gids is dus geen overbodige luxe. Dit is waar de Startersgids van VLAIO van pas komt. Maar evengoed is de Startersgids een plaats waar ondernemers nieuwe inzichten, tools en vooral veel inspiratie kunnen opdoen.”

Omar Mohout, Entrepreneurship Fellow, Sirris

Voor en door ondernemers

De Startersgids werd op 23 juni voorgesteld door Vlaams minister van Economie Hilde Crevits. Hij kwam tot stand door samenwerking tussen VLAIO en zijn partners uit het VLAIO-netwerk: startersinitiatieven, ondernemingsloketten, steden en gemeenten, onderwijspartners, VDAB én ondernemers. Door die samenwerking zit de gids boordevol relevantie informatie van ondernemersexperts. Concreet is er op de website een zoekfunctie per sectorfederatie, een overzicht van alle onderwerpen, verschillende templates en organisaties, kunnen ondernemers op de website zelf notities nemen en bewaren, een route doorheen de gids uitstippelen, …

De boekjes worden verspreid naar alle starterscoaches en -begeleiders en zullen te vinden zijn bij de ondernemingsloketten. Een vouwkaart ondersteunt de bekendmaking van de gids. Die kaart zal worden verspreid op evenementen en opleidingen binnen het VLAIO-netwerk. Ook zullen alle recent begonnen starters een postkaart met verwijzing naar de Startersgids ontvangen van VLAIO.