NewB, de nieuwe Belgische coöperatieve bank die in januari van dit jaar zijn banklicenties verkreeg, heeft een contract voor vijf jaar getekend met de Belgische informaticadienstverlener en Agoria-lid NRB voor de outsourcing van zijn ICT-systemen.


NewB profileert zich als een financiële instelling die staat voor ethisch en duurzaam bankieren. In 2011 hebben 24 organisaties NewB opgericht als Europese coöperatieve vennootschap (SCE). In de jaren nadien gingen ze op zoek naar particuliere coöperanten en in 2019 werd er bijkomend geld opgehaald met het oog op het verkrijgen van een banklicentie. De coöperanten werden aangesproken, maar ook het brede publiek met onder meer een ethisch geladen campagne. Vandaag telt NewB 116.000 individuele coöperanten naast overheids- en andere organisaties die eveneens in de nieuwe bank zijn gestapt. Op 21 januari 2020 kreeg NewB een licentie van de Nationale Bank van België en op 31 januari van de Europese Centrale Bank.

NewB heeft een contract voor vijf jaar met NRB getekend voor de outsourcing van zijn ICT-platform. NRB staat in voor de volledige ICT-infrastructuur van de nieuwe bank die aangeboden wordt in een IaaS-modus (Infrastructure as a Service). Mainsys, een Belgische gespecialiseerde ontwikkelaar van core banking applicaties, zal de bancaire software leveren. De architectuur van het IaaS-platform is uitgetekend en opgezet door NRB op zijn eigen multi-cloud platform, bekend onder de merknaam NECS (NRB Enterprise Cloud Services). NRB staat bovendien in voor de permanente bewaking van de beschikbaarheid en het operationeel beheer, niet alleen van de productieomgeving van de bank, maar ook van de preproductie- en testomgevingen.

NewB is als gloednieuwe Belgische bank, net als alle financiële instellingen, onderworpen aan een regelgevend kader van onder meer de FSMA en de Nationale Bank van België. NRB heeft zijn dienstverlening aan de bank volledig in lijn gebracht met die wettelijke en beveiligingsvereisten. NewB is trouwens de eerste bankinstelling in België die de IT voor zijn kernactiviteiten door een externe partner laat beheren.

Een artikel op datanews.be dat voorafgaat aan de publicatie van een interview met CIO Yves Konen van NewB in het magazine Data News van 5 juni, bevat de volgende toelichting  over de keuze voor NRB: “Een van de belangrijke criteria voor NewB was dat de hosting en de data zoveel mogelijk in België blijven. We wilden zoveel mogelijk werken met een lokale speler, maar ook een betrouwbare en ervaren speler. Vanaf de eerste gesprekken over de toekomstige infrastructuur is NRB altijd heel professioneel geweest. Het zeer gedetailleerde technische aanbod en de aangeboden servicecatalogi hebben veel duidelijkheid gebracht in de verwachtingen over de toekomstige relatie en hebben ons overtuigd van de professionaliteit van NRB.”

 
Bent u winnaar ? Laat het ons weten !
U bent lid van Agoria en uw bedrijf heeft succes geboekt: belangrijke nieuwe orders, innovatie, uitbreiding, onderscheiding, bedrijfsovername.....? Laat het ons weten! Uw nieuws wordt gepubliceerd op www.agoria.be evenals in deze rubriek op Agoria Online.

Hoe doe je dat? Het is heel eenvoudig: stuur een tekst van maximaal ongeveer twintig regels (bij voorkeur met foto) naar redaction@agoria.be.