MolenGeek, een Brusselse incubator en coding school die ondernemerschap en talentontwikkeling bij jongeren stimuleert, is dringend op zoek naar recente tweedehands laptops voor leerlingen en scholen die tijdens de coronacrisis e-learning-initiatieven willen opzetten.


Door de opschorting van de lessen wordt van leerlingen verwacht dat ze online mee blijven met oefeningen en leerstof. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend, want in niet elk Brussels huishouden zijn een computer of een internetverbinding aanwezig.

Ibrahim Ouassari, mede-oprichter van MolenGeek, vroeg daarom aan Agoria om volgende oproep te verspreiden bij onze leden: “Als het IT-materiaal in uw bedrijf op het einde van de lease of op het einde van zijn levensduur is, kunt u het een nuttig tweede leven geven door het te schenken aan MolenGeek. Wij zorgen voor de formattering, herinstallatie, update en herverdeling van de ingezamelde laptops of pc’s.” Zeker doen!

Het CIBG (Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest) van zijn kant vestigt de aandacht op een aantal initiatieven om burgers en bedrijven zo goed mogelijk te ondersteunen nu ten gevolge van de coronacrisis ook de meeste Brusselse overheden hun deuren gesloten hebben en alleen nog via mail of telefoon bereikbaar zijn: 

  • Deze overzichtspagina bevat een handige opsomming van alle Brusselse overheidsdiensten en van de talrijke officiële documenten die er elektronisch kunnen worden aangevraagd. Uiteraard vindt u er ook handleidingen over de verschillende manieren om effectief van deze online diensten gebruik te maken. De pagina wordt voortdurend bijgewerkt, dus neem er zeker af en toe eens een kijkje.
  • Specifiek voor de Brusselse burgers werd eerder deze maand het solidariteitsplatform Brussels Helpt gecreëerd. Dit platform brengt Brusselaars die hulp nodig hebben tijdens de coronacrisis samen met Brusselaars die vrijwillig hulp bieden aan mensen in nood. Ook organisaties die specifieke hulp nodig hebben, zoals het maken van mondmaskers of een kinderopvangdienst, kunnen in overleg met de backoffice een bezoek brengen aan deze site.
  • De pagina Overheid 2.0 bevat een overzicht van alle toepassingen en tools die de overheidsdiensten zelf kunnen gebruiken om hun medewerkers beter te laten telewerken.
  • Interessant is ook deze specifieke pagina over informatiebeveiliging, met tal van nuttige tips om u te helpen voorkomen dat u tijdens het telewerken slachtoffer wordt van cybercriminelen.

Innoviris, ten slotte, het instituut ter bevordering van het wetenschappelijk onderzoek en innovatie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, laat weten dat ten gevolge van het coronavirus beslist werd om voor vier openstaande projectoproepen de indiendatum uit te stellen naar een later tijdstip. Meer details vindt u hier.


Strijd tegen het coronavirus: inspirerende initiatieven

In deze COVID-19-crisis zien bij onze lidbedrijven en andere organisaties tal van initiatieven het licht, om de epidemie te bestrijden, het verzorgend personeel en de maatschappij in haar geheel te ondersteunen of nog om de continuïteit van het werk te verzekeren.

Ontdek die initiatieven hier