In Antwerpen zullen de stad, de politie, de brandweer en de haven binnenkort over een eigen privaat mobiel 5G-datanetwerk beschikken. Agoria-lidbedrijf Ericsson en iSea zorgen voor de ontwikkeling en uitrol van dit netwerk, dat ‘Minerva’ zal heten en zich momenteel in een testfase bevindt.


Agoria-lidbedrijf Ericsson en iSea hebben samen met de stad Antwerpen een privaat 5G-ready testnetwerk opgezet in de Antwerpse stadsagglomeratie en het havengebied. Het doel is om samen met de lokale politie, de brandweer en de havenautoriteiten uit te testen hoe zo’n privaat 5G-netwerk de multidisciplinaire samenwerking tussen de hulp- en veiligheidsdiensten op het terrein verder kan verbeteren.

De huidige communicatienetwerken voor hulpdiensten zijn nog steeds voornamelijk gericht op basisspraakdiensten en ondersteunen slechts in beperkte mate ook datacommunicatie, zoals het live streamen van beeld- en video-opnames. Met snelle 5G-netwerken worden zulke toepassingen wel mogelijk.

Dat betekent in de praktijk onder meer dat politie en brandweer dankzij het 5G-net beter zullen kunnen gebruikmaken van hun drones, camera’s en commandowagens. In de haven zal het netwerk o.a. worden ingezet bij de ontwikkeling van slimme camera's, inspectievluchten met drones, slimme meerpalen en op afstand bestuurde binnenschepen.

Een ander belangrijk voordeel is dat Minerva als privaat netwerk niet onderhevig zal zijn aan overbelasting, een probleem dat zich op publieke mobiele netwerken wel eens voordoet bij grote calamiteiten of massabijeenkomsten.

De basistechnologie voor het Minerva-netwerk wordt geleverd door Ericsson. De implementatie en het beheer van het netwerk worden toevertrouwd aan iSea.

"We zijn er trots op dat we deel uitmaken van dit project in Antwerpen,” zegt Rémi de Montgolfier, general manager van Ericsson Belux: “Mobiele technologie is essentieel in de veiligheidscommunicatienetwerken van morgen die worden ingezet ten voordele van de burgers, om de openbare veiligheid te handhaven en noodhulp efficiënter te maken.”

"Het doet ons plezier om te zien hoe de uitstekende samenwerking tussen de verschillende betrokken partners en teams het mogelijk heeft gemaakt om dit proefproject in korte tijd van de ontwerptafel naar de praktijk te brengen, en we zijn ervan overtuigd dat dit tot nog veel meer nieuwe mogelijkheden en toepassingen zal leiden. Het is een mooi voorbeeld van hoe nieuwe technologieën zoals 5G kunnen bijdragen tot de creatie en ontwikkeling van nieuwe expertises, duurzaam ondernemen en waardevolle jobs,” aldus Valentijn Vande Keere, CEO van iSea.

Lees meer details over Minerva in dit persbericht van Ericsson.