Agoria en Lean Lead organiseren op maandag 24 april  een seminarie over ‘LEAN’.

Tijdens dit seminarie krijgt u een duidelijk inzicht in hoe anderen met dit productiemodel op weg zijn naar hun toekomst. De nadruk ligt vooral op praktijkgetuigenissen en ervaringsuitwisseling.

Dit jaar delen de volgende bedrijven hun lean “best practice”: KAUTEX, ENTIRIS, IGW en ESSELTE. Enkele weken later kunt u bij één van deze bedrijven aan een bedrijfsbezoek deelnemen om er op de werkvloer ervaringen uit te wisselen.

Dankzij deze unieke combinatieformule (Seminarie & Bedrijfsbezoek naar keuze) krijgt u de kans om te horen en te ervaren hoe andere bedrijven met succes het lean-principe toepassen.

Nieuw dit jaar is dat ook onze partners tijdens de infomarkt 7 lean speed cases uit de praktijk brengen. Zo krijgt u de kans om op korte tijd de nieuwste innovaties en services in de lean wereld te ontdekken.

Mis deze kans niet !

Programma 

13.00: Opening INFOMARKT & SPEED CASES
  • Universal Robots automatiseren vrijwel alles (Gibas)
  • Invoering van slimme meters dankzij Lean denken (The lean six sigma company)
  • De compacte fabriek (Allanta)
  • Engineers met een hart voor iMprovement, denken en doen (Mides)
  • Op weg naar de digitale Lean werkplaats (Trilogiq)
14.30: Opening LEAN Seminarie
14.35: IGW  (Dhr. Tim Calliauw, De Mvr. Nele Dely en De Hr Kobe Beuselinck)
Hoogtechnologische tandwielen met grote diversiteit en complexiteit kwalitatief en op tijd leveren via een proces van continue verbetering 
15.15: KAUTEX  (Dhr. Wouter Knoops CI Manager / Manufacturing) Hoe kan men met een Lean cultuur, gedragen door de medewerkers, competitief blijven in een uitdagende automotive wereld?
16.00: Pauze en infomarkt 
16.45: ENTIRIS  (Dhr. Tom Caals - Directeur Innovatie en Kwaliteit ) Hoe kan men met Lean & Innovatie de rentabiliteit van je onderneming succesvol verbeteren ondanks een hoge diversiteit en kleine orders?
17.30: ESSELTE  (Dhr. Mark De Wispelaere - Senior Engineering Manager ) Hoe kan men in de wereld van spuitgieten met Lean Kaizen productief en kwaliteitsvol zeer korte levertijden van minder dan 24u realiseren?
18.30: Netwerking met een hapje en een drankje @ de INFOMARKT
20.00: Einde Event & Infomarkt
    .

Over de sprekers

De Esselte groep vindt zijn oorsprong in kantoorproducten met een lange traditie van innovatieve oplossingen om het moderne werken te vereenvoudigen en beter te organiseren. Esselte is dan ook klaar voor de kantoren van de 21e eeuw

De fabriek in Sint-Niklaas is verantwoordelijk voor de volledige productie van kunststofproducten die door spuitgieten tot stand komen. Het gaat hier dus om de bekende brievenbakjes, ladenblokken, papiermanden enz.

Sinds 2002 is Lean, onder begeleiding van Art Byrne, één van hun belangrijkste drijfveren voor het bereiken van succes geworden. Men organiseert meerdere zelfs internationale Kaizen- workshops (min. 1 per week ).

Het doet ons dan ook veel plezier dat Mark De Wispelaere zijn verhaal de “ Lean Turn around “ met jullie kan delen. We leren hoe Esselte met een focus op waste, korte ombouwtijden (<5’) en lean werktuigmanagement (revisie < 2u) korte doorlooptijden betrouwbaar kan realiseren. Deze bedrijfsbrede "lean" inspanningen resulteren succesvol in grote productiviteit en kwaliteitsverbeteringen. 

 

Entiris is een maatwerkbedrijf dat een zeer divers pakket aan producten manueel & machinaal assembleert en verpakt. Entiris heeft specifieke verpakkings-mogelijkheden voor voeding, geneesmiddelen en medical devices.

Als maatwerkbedrijf heeft men vandaag dezelfde uitdagingen zoals vele andere bedrijven. De economische realiteit is ook hier nooit ver weg. De grote diversiteit, kleine bestelhoeveelheden en hoge flexibiliteit maken het er niet makkelijker op. Zeker niet als je weet dat de eindklant van Entiris meestal ook de leverancier van de componenten is.

Entiris koos voor een rendementsfocus via innovatie en een projectmatige invoering van Lean om hun toekomst te verzekeren. Dhr Tom Caals zal ons hun aanpak en enkele best cases toelichten, hoe men al enkele jaren probeert de cultuur van constant verbeteren te installeren en hoe men erin slaagt de rentabiliteit en klanttevredenheid met succes te verbeteren

Industrial Gears Watteeuw (IGW) heeft een sterke reputatie als ontwerper en producent van tandwielen en mechanische componenten. Deze onderdelen zorgen voor de aandrijving van o.a. windturbines, compressoren, spoorwegtoepassingen en scheepsmotoren. Vanuit een sterke klantenfocus gaat men alle uitdagingen aan: van stukwerk tot kleine en middelgrote series en dit voor tandwielen tot 2 meter diameter, volgens de strengste kwaliteitseisen.

IGW staat gekend voor haar manufacturing excellence om deze complexe en unieke producten op tijd te leveren. In nauwe samenwerking met de klanten, ontwikkelt IGW innovatieve en productie-efficiënte oplossingen voor hun state-of-the-art machinepark. De productie is vertikaal geïntergreerd en omvat ook de thermische behandeling.

Onze sprekers zullen duiden waarom hun hoog opgeleide, gemotiveerde medewerkers en hun lean aanpak de belangrijkste IGW bouwstenen zijn. Zo werkt het hele bedrijf aan continu verbeteren en betrokkenheid via 5S,  productie meetings en data digitalisering. Ook streeft men naar flow via het vermijden van waste en lay-out verbeteringen. De focus ligt hierbij op arbeidstijd (en –planning) en doorlooptijd. Ontdek de IGW-weg naar the factory of the future. 

KAUTEX , full systems supplier, produceert brandstoftanks voor zowat alle automerken. In de Automotive-wereld van vandaag de dag is het als toeleverancier niet makkelijk om te overleven. Kautex slaagt hier al meer dan 25 jaar in. Meer nog zij zetten zelfs de maatstaf op vlak van veiligheid en passie voor kwaliteit. 

Bij de invoering van Lean heeft men bewust gekozen om een Lean cultuurverandering door te voeren. Wil men een draagvlak te creëren voor deze verbeterprocessen moeten alle lagen van de organisatie meedenken en meewerken. Veranderingen van bovenaf opleggen werkt niet. Medewerkers moeten zelf de voordelen ervan voelen en mee kunnen groeien in hun rol, anders is elke methodiek gedoemd te mislukken.”

Kautex heeft deze missie vertaald in een cultuur die ze COMET noemen. Hun sterke Lean fundamenten zoals 5S , Visualisatie, TPM , Rootcause en infoborden, helpen bij het realiseren van hun weg naar Factory of the future .

De Hr. Wouter Knoops, deelt graag zijn ervaringen met COMET en hoe je lean-principes blijvend kan toepassen dankzij de bijbehorende gedragsveranderingen.

Partners:

Datum

maandag 24 april 2017, 13:00 - 20:00

Plaats

BluePoint Antwerpen
Filip Williotstraat 9
2600 Berchem (Antwerpen)

Toegangsplan

Organisator

Agoria - Lean Lead 

Meer info

- Leden Agoria & Sirris: 100 €
- Niet-leden: 200 €

Agoria is erkend als dienstverlener in het kader van de Vlaamse KMO-portefeuille. Dat betekent dat wanneer u als Vlaamse kmo bij ons een betalende opleiding van min. 100 euro (excl. BTW) volgt, de Vlaamse overheid een deel van de kostprijs subsidieert. Ons erkenningsnummer is DV.O205861. Opgelet: Agoria leden kunnen enkel een beroep doen op de KMO-portefeuille als zij toegetreden lid zijn. Meer uitleg vindt u hier.

Op deze opleiding zijn de algemene voorwaarden van toepassing die gelden binnen Agoria VZW.
Dit evenement is afgelopen.