Was u erbij op de eerste Manufacturing Business Day die Agoria begin deze maand organiseerde? Meer dan honderd CXO's uit het hele land wisselden er van gedachten over de uitdagingen van de maakindustrie, van de speurtocht naar talent en de stand van zaken op de markt tot innovatie. Op het vlak van innovatie stond artificiële intelligentie centraal, ongeacht het type productie.


AI for OEE

"Artificial Intelligence for Overall Equipment Effectiveness", of hoe kun je de werking en de prestaties van de productieketen verbeteren dankzij artificiële intelligentie?  Dat is de vraag die de maakindustrie probeert te beantwoorden. Agoria-leden zoals Yazzoom reiken oplossingen aan. Yazzoom biedt klanten uit uiteenlopende sectoren software op maat aan voor het beheer en het gebruik van hun data. CEO Alexis Piron presenteerde twee verhelderende voorbeelden in de manufacturing: Reynaers Aluminium en Tenneco Automotive.

Reynaers Aluminium: hoe spoor je fouten op vóór het te laat is?

In de fabriek van Reynaers Aluminium in Duffel worden iedere dag honderden aluminiumprofielen met isolatiesystemen geassembleerd. Het kan echter gebeuren dat een verkeerd onderdeel wordt gebruikt, een onderdeel slecht wordt vastgemaakt of dat de bevestiging een afwijking vertoont. Of nu geautomatiseerde of semigeautomatiseerde machines worden ingezet, het is een hele uitdaging om die fouten te detecteren.

Fouten opsporen nog vóór ze gevolgen hebben, is natuurlijk belangrijk om het kwaliteitsniveau van de producten te verbeteren, maar ook om sneller te kunnen produceren. De oplossing van Yazzoom steunt op beeldherkenning met visuele feedback. Wanneer zo'n systeem op een machine wordt geïnstalleerd, kan de operator de juiste beslissing nemen en bijv. de productie onderbreken. Dat leidt tot minder materiaal- en inkomstenverlies en tot minder klachten van klanten (die anders materiaal zouden hebben ontvangen dat niet voldoet).

Tenneco Automotive: Hoe zorg je ervoor dat complexe productielijnen niet vertragen?

Deze fabrikant van onderdelen voor de automobielsector heeft bijzonder complexe assemblagelijnen en wil problemen in verband met de vertraging van zijn productie oplossen.

Als eerste stap heeft Yazzoom de operatoren een tool ter beschikking gesteld waarmee onregelmatigheden die kunnen leiden tot vertragingen in de productie kunnen worden voorspeld. Alexis Piron: "Je weet dat er iets mis zal gaan, maar je moet wel weten wat!  Met de analyse en de diagnose van het probleem wordt de tweede stap gezet. Ook bij Tenneco bestaat de rol van Yazzoom erin de OEE te verbeteren en tijdverlies aan te pakken."

Bekijk de presentatie van Yazzoom met de gebruikscases van Reynaers en Tenneco  (1,8 MB).


Gratis cursus: "AI in Business"

Het mag duidelijk zijn dat dankzij artificiële intelligentie tastbare verbeteringen kunnen worden gerealiseerd in de industrie. Toch aarzelen heel wat ondernemingen nog of stellen ze zich vragen bij het nut van die technologieën voor hun specifieke bedrijfstak.

Daarom heeft Agoria een online cursus over AI voor ondernemingen en hun medewerkers in alle sectoren uitgewerkt. In de cursus, die wordt gepresenteerd door AI-expert Lieven Scheire, worden ook een dertigtal inspirerende gebruikscases behandeld. 

De cursus is hier gratis beschikbaar:
https://www.agoria.be/ai-in-business