Agoria-lidbedrijf Manual.to heeft samen met BekaertDeslee de tweede corporate venturing award gewonnen. Manual.to digitaliseert werkinstructies en technische handleidingen op maat van operatoren. De basis van het succes is de samenwerking die Manual.to aanging met BekaertDeslee, een Belgische wereldspeler in textiel.


Kmo's en grote bedrijven kunnen sneller innoveren en hun aanbod vernieuwen door samen te werken met jonge bedrijven. De voordelen werken ook in de andere richting. Startups kunnen hun groeiproces overbruggen door strategisch samen te werken met de gevestigde bedrijven in ons land. Bizidee en KPMG promoten samenwerkingen tussen deze ondernemingen door elk jaar een summit te organiseren over de succesvolle samenwerkingen tussen startups en grote bedrijven. Ze belonen ook elk jaar één samenwerking met Bizon, de corporate venturing award. 

BekaertDeslee benaderde de jonge startup Manual.to in 2018 omdat ze een oplossing zochten om instructies op een aantrekkelijke manier te kunnen aanbieden in de negen officiële bedrijfstalen. Deze instructies dienden om de kennisoverdracht te versnellen bij het opleiden van nieuwe medewerkers in de verschillende productiecentra. Al vrij snel werd duidelijk dat de software van Manual.to van instrumentele waarde kon zijn voor BekaertDeslee. Ook kon de input van deze industriële partners de ontwikkeling van Manual.to gericht sturen. De basis van een wederzijdse meerwaarde door samen te werken werd hiermee gelegd. 

Betrokkenheid 

Met de hulp van Manual.to versterkte BekaertDeslee het leerproces van zijn trainingsmateriaal en maakte het bedrijf dit materiaal effectiever. Niet alleen gaat het maken en het onderhouden van de instructies nu veel sneller, de operatoren gebruiken de nieuwe instructies ook veel liever en dus veel meer. De betrokkenheid van de medewerkers is daardoor met maar liefst 30% gestegen. Dat komt ook de kwaliteit van de operationele activiteiten ten goede en zorgt voor een daling van productiefouten met 15%. Dankzij de digitale handleidingen in de cloud, gebeurt ook de uitrol van de nieuwe instructies veel sneller dan papieren documenten. Dat zorgt dan weer voor een daling van de updatekosten met 80%. De duurtijd om meertalige instructies te creëren zakt hierdoor van gemiddeld drie maanden naar twee weken. Vertalingen kosten nu 85% minder tijd om te maken en te valideren, met behulp van machinevertaling en geautomatiseerde lay-out. 

Het einddoel is dat operatoren op termijn hun instructies zelf kunnen schrijven en onderhouden. Het gebruik van de software maakt het mogelijk om deze makkelijk zelf te kunnen maken. Dit past in de filosofie van BekaertDeslee die streeft naar betrokkenheid van de werknemers. Het bedrijf organiseert regelmatig evenementen om medewerkers te stimuleren zelf problemen op te lossen. Wanneer zij zelf een oplossing vinden voor hun probleem, zullen zij ook beter de handleiding kunnen documenteren. De samenwerking tussen Manual.to en BekaertDeslee loopt dus zeker nog door in de toekomst.

 
Bent u winnaar ? Laat het ons weten !
U bent lid van Agoria en uw bedrijf heeft succes geboekt: belangrijke nieuwe orders, innovatie, uitbreiding, onderscheiding, bedrijfsovername.....? Laat het ons weten! Uw nieuws wordt gepubliceerd op www.agoria.be evenals in deze rubriek op Agoria Online.

Hoe doe je dat? Het is heel eenvoudig: stuur een tekst van maximaal ongeveer twintig regels (bij voorkeur met foto) naar redaction@agoria.be.