Een sterke coŲrdinatie is essentieel voor Europa om wereldleider te worden in de ontwikkeling en uitrol van competitieve, ethische en veilige AI-toepassingen. Na de publicatie van de Europese AI-strategie in april 2018 presenteert de Commissie haar actieplan samen met de lidstaten. Dit plan bestaat uit acties om nauwer en efficiŽnter samen te werken tussen de lidstaten, Noorwegen, Zwitserland en de Commissie, in vier domeinen.


De Europese strategie kan u hier raadplegen. De prioriteiten worden gelegd bij de publieke opinie, gezondheidszorg, transport, veiligheid en energie. Het plan kan samengevat worden in 4 hoofddoelstellingen.

1. Het maximaliseren van investeringen door samenwerking

Op het vlak van internationale investeringen staat de EU ver achter, ten opzichte van de VS en China. De investeringen in Europa zijn veel lager en gefragmenteerd. †De EU wil de investeringen coŲrdineren, om meer synergie te creŽren, en wil tot een investering van 20 miljard euro per jaar komen, gespreid over de private en publieke sector. Zelf zal de Commissie tegen 2020 1,5 miljard euro investeren.

Investeringen van nu tot eind 2020

Om dit te bereiken, stelt ze enkele specifieke objectieven:

  • Nationale AI-strategieŽn:†Tegen midden 2019 moeten alle lidstaten afzonderlijke AI-strategieŽn klaar hebben.

Status van de AI-strategieŽn van de verschillende lidstaten

  • Een Europese publieke-privť samenwerking rond AI:†Een nieuwe research- en innovatiesamenwerking rond AI zal opgestart worden om samenwerking tussen de academische wereld en industrie in Europa te stimuleren en een gemeenschappelijke onderzoeksagenda te definiŽren.
  • Een AI scale-up fonds:†De Commissie wil start-ups en innovators in AI en blockchain ondersteunen in hun opstartfase en begeleiden in het schalen van hun activiteiten.
  • Ontwikkelen en verbinden van wereldleidende AI-centers:†'European AI Excellence Centers' moeten worden ontwikkeld en verbonden. De EU moet de positie innemen als wereldleider in de ontwikkeling van AI.†

2. Het creŽren van Europese data spaces

Voor het ontwikkelen van AI-technologie is er een grote nood aan uitgebreide, veilige en robuuste datasets. De Commissie zal gemeenschappelijke Europese data spaces beschikbaar maken om over de grenzen heen data te kunnen delen. Vooral binnen de gezondheidszorg ziet ze veel potentieel in AI. De Commissie wil een gemeenschappelijke gezondheidszorg database ontwikkelen met geanonimiseerde data.

3. Talent, skills en levenslang leren promoten

Het is al langer geweten dat we in Europa een tekort hebben aan ICT-profielen, en de EU erkent dat voor de ontwikkeling en het gebruik van AI het van essentieel belang is dat hier verandering in komt.

Met de lidstaten willen ze hogere opleidingen in AI ondersteunen met studiebeurzen. Alsook het promoten van de digital skills en het levenslang leren voor de hele samenleving, en specifiek voor het deel van de arbeidsmarkt dat het meest getroffen zal worden door AI.

4. Ontwikkelen van ethische en betrouwbare AI-oplossingen

Met de komst van AI rijst ook de vraag rond de ethiek van deze systemen. Om vertrouwen te creŽren is een belangrijk onderdeel van het plan om technologieŽn te ontwikkelen die respect hebben voor fundamentele rechten en ethische regels. Momenteel is er een werkgroep van experten uit de academische wereld, industrie en publieke sector aan het werken aan ethische richtlijnen voor het ontwikkelen en gebruiken van AI. Deze groep zal hun eerste versie publiceren nog voor het einde van dit jaar. Het latere doel is om de ethische principes van Europa internationaal te kunnen voordragen.†


Wat doet Agoria?

Agoria start in 2019 met een aantal focusgroepen rond artificiŽle intelligentie. Als eerste is er de Focus Group "AI Ethics, Regulation & Standardization" die op 22 januari voor de eerste keer samenkomt.†Meer info rond deze groep kan u hier vinden.

Naast de "AI Ethics, Regulation & Standardization" focusgroep zullen begin 2019 drie andere focusgroepen rond AI worden opgestart Focus Group "AI Awareness",†Focus Group "AI Skills" en†Focus Group "AI Industrial Interaction".

De doelstellingen van deze drie groepen zullen binnen een paar weken bekend gemaakt worden. Heeft u nu al voor ťťn van deze groepen interesse om de initiŽle doelstellingen te bepalen dan kan u contact opnemen met ferdinand.casier@agoria.be

Indien u meer wil weten rond de positie van de Europese Commissie rond AI, kan u onderstaande bronnen raadplegen: